- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN med Madeleine Rapp – Barguide i San Francisco
I BAREN med Madeleine Rapp – Barguide i San Francisco

I BAREN med Madeleine Rapp – Barguide i San Francisco
Det är inte bara New York som ligger mig varmt om hjärtat utan även San Francisco. På knappt två år har det blivit tre resor dit och den fjärde blir av i början på april. San Francisco är precis som New York en fantastisk mat- och drinkstad och fler och fler börjar hitta dit. Folk brukar fråga mig om vilken stad jag gillar bäst och det är en fråga som är omöjlig att svara på. Dom är båda fantastiska på olika sätt. Så varför välja när man kan få båda?
En sak som är fantastiskt med San Francisco är alla råvaror, främst frukt och grönsaker. Det är något som dom i Kalifornien är överlägsna på. Jag har nog aldrig ätit så goda persikor, tomater och fikon och helt plötsligt vill man inte dricka något annat än drinkar med färska frukter och bär i.
Men hur skiljer sig städerna åt? Visst att dom ligger på helt olika kuster och att klimaten är som natt och dag, men hur ser det ut på bar- och drinkfronten? San Francisco är precis som New York en fantastisk drinkstad och det finns hur många bra barer som helst. En sak som dock skiljer sig ganska mycket är att i New York så är dom flesta barerna som tillhör toppskiktet ”no standing bars”. Det innebär precis som det låter att man inte får stå, eller när alla sittplatser är upptagna så är det fullt. I SF finns det barer med samma koncept men det är vanligare att man får stå. Detta bidrar också till en mer avslappnad stämning på västkusten. Jag menar absolut inte att stämningen i NY är spänd men den här avslappnade och sköna känslan som många associerar men Kalifornien hittar jag verkligen där. För några veckor sedan hade vi besök från min SF favorit Trick Dog (mer om den baren längre ner) och under deras workshop fick dom frågan hur NY och SF skiljer sig drinkmässigt. Grabbarna från TD sa att NY är lite stiffare, stramare och mindre söt medan SF är fruktigare, friskare och kanske en aning mer söt. Jag är verkligen beredd att hålla med där. Som sagt ovan så är deras frukt magisk och deras citrus är av världsklass.
När jag är i San Francisco brukar jag bo runt Alamo Square som är ett trevligt och lite lugnare område med en hel del bra restauranger och små barer. Ett utav mina favoritställen är NOPA på 560 Divisadero St, och där äter jag minst en gång vid varje besök. NOPA jobbar med dom bästa råvarorna och dom byter något på menyn i princip varje dag. Stället är stort och alltid fullt med en ambitiös men väldigt avslappnad bar.
Ett stenkast därifrån ligger det skönt flummiga och lite hippieaktiga området Haight Ashbury och på gatan Haight St ligger en bar som heter Alembic, 1725 Haight St. Det är en liten salooninspirerad bar med högt i tak som även har riktigt bra mat. Jag brukar alltid ta min första drink på Alembic när jag kommer till San Francisco. Stort plus för att dom har öppet wifi.
Även om det tidigare skrivits om baren Trick Dog, 3010 20th St, här så vill jag ändå nämna den. Det är en stor favorit och värt flera besök och missa inte deras barmat som är fantastisk. Stort plus att dom öppnar kl. 15.00 varje dag, perfekt för en eftermiddagsdrink.
Jag brukar säga att alla som säger att dom inte gillar Tiki ljuger och det står jag för! Det är svårt att inte tycka om Smuggler’s Cove, 650 Gough St, och för mig finns det ingen bättre pick-me-up än en Pina Colada. SC är en av USA’s mest kända barer och deras sortiment av rom är gigantiskt.
Ett riktigt San Francisco landmark är Comstock Saloon, 155 Columbus Ave, som först öppnade 1907. Precis som namnet säger så är det en saloon full med historia och klassiska drinkar som Martinez och Pisco Punsch finns på menyn.
Som tidigare nämnt så är det snart dags för ytterligare en resa och det finns en hel del nya ställen (både nya i San Francisco och för mig) som jag ska testa. Bland annat en omskriven bar som ganska nyligen öppnat som heter Holy Water och även Tosca Café som funnits länge men stängt och öppnat upp på nytt. Och innan jag glömmer, missa för guds skull inte Buena Vista Café! Behöver jag säga något annat än Irish Coffee?
Madeleine Rapp bartender Tweed Stockholm (from 17/3 2014)
MAIL: madeleine.rapp@gmail.com
INSTAGRAM: @madeleinesolorapp




