- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN – Intervju med hemmafixaren Pontus “Poppe” Berglöf Stockholm
I BAREN – Intervju med hemmafixaren Pontus “Poppe” Berglöf Stockholm

I BAREN – Intervju med hemmafixaren Pontus “Poppe” Berglöf Stockholm
Tillsammans med fem professionella bartenders och en hemmafixare publicerar jag I BAREN. Här kommer de få fritt spelutrymme och tipsa om vad som helst som rör bartenderyrket. Bartendrarna är utspridda över Sverige och har en varierande bakgrund, allt för att du ska få spännande tips på olika nivåer. Dags att presentera vår hemmafixare Poppe!
Namn: Pontus Berglöf
Ålder: 31
Nuvarande arbetsplats: Annebergsgården äldreboende
Varför tycker du det är så roligt att blanda drinkar?
Jag gillar att skapa saker och i synnerhet saker som är goda. Drinkar har den fördelen att så länge man vet hur gör kan man på under en minut skapa ett mästerverk och det blir knappt någon disk. Det är otroligt tillfredsställande att ta en klunk av en drink, himla med ögonen av ren lycka för att sedan titta ned på den och tänka ”Ja, jag gjorde den där”.
Varifrån kommer intresset?
Jag tröttnade på att gå ut och bara välja mellan öl eller ockerprisade viner. Jag insåg rätt snabbt att man med lite övning och kärlek kunde överträffa de flesta barers drinkar (tyvärr). När jag väl hade börjat fanns det ingen återvändo, alltid nya upptäckter bakom hörnet. Men det grundläggande intresset av att leka i köket (a.k.a baren) kommer nog från pappa.
Vad skulle du säga är de viktigaste delarna i en hemmabar?
Spriten! Ska man utrusta en hemmabar är det dumt att göra som jag gjorde: köpa på sig olika sorters sprit och likörer som man tror man kanske kommer använda. Utgå istället från en eller ett par drinkar du vet att du tycker om, kolla upp vad som ingår, köp det och bemästra dina favoriter. När du börjar tänka ”fan vad bra jag är” är det dags att utöka förrådet med det du behöver för den där drinken du vet att du gillar.
När det gäller utrustning kommer man faktiskt långt på vanliga hushållsredskap men en shaker, sil och en barsked både underlättar blandandet och gör det roligare. Det som måste införskaffas är ett bra måttredskap/mätglas/jigger för att få rätt proportioner på ingredienser (teskedar förlorar snabbt sin charm). Jag använder en från OXO som har alla mått man kan tänkas behöva. Allt annat, såsom muddler, citruspress, ciseleringsjärn och iskross kan man skaffa när man känner ett behov.
Vilken drink skulle du kunna dricka resten av livet?
Hurricane. Rom, lime och passionsfrukt kan man inte tröttna på. Mycket vitaminer också.
Vad är det mest komplicerade i drinkväg du gjort?
Mai Tai Swizzle (Beachcombers) med hemmagjord Falernum. Det var då jag bestämde mig för att hålla mig till enkla men smakfulla drinkar och låta proffsen syssla med det andra. Alternativt vänta tills jag vinner på Lotto.
Vilken är den mest vanligaste kommentaren du får från vänner gällande drinkar?
”Oj, jävlar…” eller ”Varför jobbar inte du som bartender?”. Jag har lättimponerade vänner!
Har du några framtidsvisioner gällande ditt drinkblandande?
Att stå som bartender i någon lugn hotellbar någonstans i USA med pianospel i bakgrunden, lutandes mot bardisken och utbyta livshistorier med gäster samtidigt som jag putsar upp glasen. Men jag skulle aldrig orka med att jobba i en mer livlig (typisk) bar med allt det innebär så mer realistiskt förblir det en mycket rolig och givande hobby.
Favoritingrediens?
Gin. Inget annat är så missförstått eller sofistikerat som gin. För att inte tala om gott.
Favoritdryck?
Champagne. Eller amerikanska IPA:s. Det beror på hur länge sen jag fick lön.
Vad imponerar du dina vänner med?
De skeptiska: Daiquiri. De invigda: Aviation (en fullständig harmoni av gin, citron, körsbär och viol).
Var hittar du din inspiration?
Överallt. Bloggar, tidsskrifter, bartenders (både bra och dåliga kan ge inspiration), böcker mm. Ibland tar jag med en cocktailbok till sängen som kvällslektyr. Sen sover jag gott.
Vem ser du upp till i branschen?
Gary Reagan och Jeff Berry är båda husgudar här hos mig. Gary lärde mig alla grunderna i hur man blandar och kategoriserar drinkar och Jeff fick in mig i Tiki-världen. Deras böcker är oftast min första anhalt när jag vill veta något drinkrelaterat. Jag borde även nämna Robert Hess, fantastisk amatör och historiker som är sådär mysigt nördig. Annars ser jag alltid upp till bartenders som gör bra drinkar och framförallt försäkrar sig om att jag som gäst uppskattar drinken. Det är de som gör det värt att gå till en bar. Respekt.
KONTAKT
Instagram: @Poppmeister
Mail: poppmeistergeneral@gmail.com
