- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN – Intervju med Andreas Nilsson bartender/ägare STRØM Bar, Köpenhamn, Danmark
I BAREN – Intervju med Andreas Nilsson bartender/ägare STRØM Bar, Köpenhamn, Danmark

I BAREN – Intervju med Andreas Nilsson bartender/ägare STRØM Bar, Köpenhamn, Danmark
Namn: Andreas Nilsson
Ålder: 29 år
Nuvarande arbetsplats: Ägare/Bartender på STRØM Bar, Köpenhamn, Danmark.
Du tävlar i många av världens största bartendertävlingar. Vad krävs det för kvalitéer för att bli bäst och vad innebär det för dig att tävla?
– Det är väldigt svårt att definiera vad som krävs för att vara “bäst” i denna bransch. Nere på Strøm har vi skapat ett team av bartenders som alla är relativt olika, vi anställer bara personal pga av deras styrkor och vilka styrkor som vi vid den tidpunkten saknar. Givetvis så krävs det en god bas inom servicefacket och ett stort leende. Det är praktiskt taget omöjligt att hitta en person som är stark i alla branschens aspekter. Man ska arbeta som ett team för att nå bästa möjliga resultat.
De egenskaper som krävs för att vara duktig i respektive tävlingar är oftast en hög grad av självsäkerhet och en förmåga av att kunna prestera inför en stor public under press, utan att bli nervös. Man blir bättre och bättre av att kasta sig ut i svåra situationer, därför ska man alltid hålla sig utanför sin comfort-zone. Utöver lugna nerver så är det viktigt att förstå vad kunden vill ha, i det här fallet arrangörerna. Man ska också vara duktig på att slicka röv, det är min svaga sida. Grunderna till varför jag själv ställer upp i tävlingar är många, personliga och ekonomiska orsaker. Det är ett bra redskap för att marknadsföra sin arbetsplats och sitt CV, man skapar ett globalt nätverk men också för upplevelserna som varje land ger en.
Varför arbetar du som bartender?
– Jag är extremt tacksam för bartenderyrket. Jag började som bartender för att bli en bättre människa. I mina yngre dagar så var jag relativt blyg och saknade förmågan att vara öppen och charmig inför främlingar. Idag, 11 år senare, så är det svårt för mig att hålla tyst. Som bartender så bygger man upp en ram omkring sig, en form av personlighet, och oftast så pratar man på automatik. Det viktigaste är att skilja på verkligheten bakom baren och utanför den. Jag är glad för den person jag blivit, men utanför arbetet så är jag fortfarande mitt lugna jag.
Vad som driver mig som bartender efter alla dessa år är faktumet av att tillfredsställa en gäst från tidspunkten hon/han kommer in i min bar och fram till att dom lämnar lokalen igen. Jag tycker om att leverera en helhetsprodukt. Det är stimulerande att få möjligheten att skapa en upplevelse man själv tycker är perfekt.
Vad dricker du när ingen annan ser?
– En cocktail. Få människor ser mig dricka en cocktail. Jag är oftast mättad och föredrar en glas vitt vin.
Vad är det mest komplicerade i drinkväg du gjort?
– Jag är verkligen inte en komplicerad bartender eller drink kreatör. Det jag mest uppskattar i en drink är enkelheten. Det krävs en djup produktkunskap för att kunna skapa något som fungerar för dina smaklökar samtidigt som din kropp. Jag provar oftast att skapa drinkar med väldigt få element, vilket är något av det svåraste. Idag går jag mycket upp i hur mina gäster kommer att må dagen efter, för det är mitt ansvar. Folk är oftast rädda för att dricka ett par cocktails i vardagen på grund av hur dom mår dagen efter. Jag hoppas på att vara delaktig i att skapa en drinktrend med fokus på nerskärning av syra, socker och alkoholhalt. Då ger det möjligheten för att dricka mer och oftare utan att man blir raketfull.
Vilken är din favoritingrediens?
– Min favoritingrediens just nu är vin och vermouth. Jag vet vad du tänker när jag säger vermouth, men jag pratar inte om nörderiet med 10 olika sorters vermouth som blir använt i små mängder till klassiska cocktail. Jag vill gärna gå tillbaka till tider och länder där man drack mycket vinbaserade drinkar med vermouth/vin i stora mängder. Idag hittar man olika sorters smaksatta viner för en liten peng, varför inte öka våra mått? Ibland behöver vi droppa dom fina kristallglasen och den dyra starka spriten och gå tillbaka till det lätttillgängliga och enkla.
När du skapar en ny cocktail, hur går processen till?
– Jag letar ofta efter någonting som marknaden saknar. Det kan vara alltifrån en förbättrad Manhattan med rom till en bortglömd produkt som förtjänar mer tid i rampljuset. Efter många år i smakbranschen så vet man mer eller mindre vad som fungerar tillsammans, men det handlar fortfarande om en process som heter trial and error. Med tiden så behöver man mindre och mindre trials.
Har du några tävlingsmeriter att stoltsera med?
– Mina tävlingsmeriter är inget att jubla över, men heller inte motsatsen. Min första tävling då jag inte nådde hela vägen till finalen är faktiskt nyligen i Bacardi Legacy, Moskva. Annars har jag lyckats med att sälja min drink hela vägen upp till toppen, i mer än 10 år. Jag vill aldrig stoltsera förens jag vunnit en av dom stora global tävlingarna. Jag blir tillfredsställd dagen jag vinner en Bacardi Legacy tävling, men jag tycker personligen att jag har en lång väg dit.
Vart hittar du din inspiration?
– Min inspiration kommer mestadels från köket. Redan som liten så drömde jag om att bli kock. Balanserna är väldigt lika i köket och i baren, men redskapen är oftast bättre i köken. Man kan vinna mycket på att arbeta tillsammans med en kock.
Du var nyligen på en resa till Cuba där du tävlade i Havana Club, upptäckte du något nytt i barvärlden där som du tar med dig hem?
– Just precis jag tävlade i Havana Club Grand Prix på Cuba, det var en helt fantastisk resa. Jag upptäckte inte något nytt i barvärlden där borta som jag har användning för hemma, dom lever och dricker på ett helt annat sätt i Cuba. Men givetvis blev jag inspirerad av atmosfären och livsglädjen, men tyvärr är den svår att återskapa i våra nordiska länder.
Finns det några i branschen som du verkligen ser upp till?
– Det finns absolut personer i branschen som jag ser upp till. Oftast är det bartenders som har varit i branschen under lång tid, det imponerar på mig. Det handlar inte så mycket om deras kreativitet eller branschstatus, det handlar mer om deras styrka och uthållighet för service bakom baren. Det finns tidspunkter då jag trodde att dessa personer, mina mentorer, gick på flera gram kokain när jag såg dom arbeta. Ingen eller ingenting kunde bryta deras effektivitet eller goda humör. Ren underhållning och non-stop arbete ger respekt.
Märkligaste upplevelsen i ditt jobb?
– Det är nog de gånger jag blivit utnyttjad som psykolog av sorgliga gäster. Även som självständig så har jag tvingats till att ignorera individer, något jag skäms över, för att där finns tidspunkt då jag tycker min egna tid har varit mer värd än deras. Det låter helt fel, jag vet, men det finns ibland ett pris för vad man kan tillåta sig själv att gå igenom. Det kan vara hårt att bära folks belastningar på ens axlar, men det är en del av vårt arbete. Ibland får man bara nog. Det är märkligt för mig att behöva dra mig tillbaka.
Vilken är den mest vanliga kommentaren du får i ditt yrke?
– Jag tror jag talar för alla bartenders då jag säger att den vanligaste kommentaren av gästerna är: – Vad gör du mer än att arbeta i en bar? Studerar du?
Gäster tycker inte att bartender är ett yrke.
Av alla de drinkar du provat under åren, vilka tre dyker först upp i huvudet och vilka gjorde dem till dig?
– Det var nog en Mismo av självaste José Sanchez i Moskva. Det är en optimerad “Skinny bitch”, ljus rom och soda med en klyfta lime. Den kan man överleva länge på, utan att falla under bordet. Annars kommer jag ihåg en Mai Tai gjord på Lebensstern i Berlin, serverad på kub-is?! Dom hade skakat den länge, så det fungerade utmärkt. En av de mer geniala var nog min brors Tesla som vi serverar på Strøm. Olivolja, gin, agave och manzanilla sherry.
Vilka är dina favoritbarer i Sverige och världen?
– Min favoritbar i Sverige är nog Tjoget/Linje 10. Sköna killar. Men jag har inte varit på alla toppbarer som jag hör så mycket om, så din fråga är svår. Jag hoppas på fler besök runt omkring. Utanför Sverige så har jag en del, många pga av deras atmosfär och uppmuntring till fest.
Vad har du för framtidsvisioner?
-Mina framtidsvisioner är helt klart att fortsätta i branschen genom att expandera. Jag vill bevisa att man kan, liksom i Sverige, kombinera ett bra kök med en god cocktailbar. Det är väldigt sällsynt i Köpenhamn. Jag älskar mat och känner mig långt ifrån komplett, men att öppna en bar är alltid det första steget.
KONTAKT
Email: andynilsson@gmail.com
Instagram: @andreasjn @strombar
Site: www.strombar.dk
