- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN gästspel av Niklas Falkman – 7 tips som gör dig till en bättre hemmabartender
I BAREN gästspel av Niklas Falkman – 7 tips som gör dig till en bättre hemmabartender

I BAREN gästspel av Niklas Falkman – 7 tips som gör dig till en bättre hemmabartender
Cocktails är ett enkelt sätt att skaka liv i vilken tillställning som helst. Men hur gör man? Är du en av oss tröttnat på sprit med läsk och vill dyka djupare i den spännande cocktailkulturen? Här är sju enkla tips som tar dig till nästa nivå.
Skaffa riktiga verktyg
Skippa IKEA-kiten och presentartiklarna. Proffsens verktyg är inte särskilt mycket dyrare, men både snyggare, tåligare och roligare att jobba med. För ett par tusenlappar får du allt du behöver för resten av din hemmabartenderkarriär. Här köper bartenders sina prylar:
http://www.thecocktailboutique.com
http://www.renbjermagnusson.se
Mät, smaka av och anteckna
Om man serverar hundra drinkar varje kväll så sitter snart recepten i ryggraden och måtten i händerna. Som hemmabartender serverar du i bästa fall hundra drinkar på ett år. Då funkar det inte att gå på känsla. Följ recepten och mät noggrant. Ett enda stänk kan göra eller förstöra en drink. Tycker du receptet har fel? Bra! Då har du kommit långt. Labba droppe för droppe tills det smakar som du vill och skriv sedan ner det. Jag lovar att du glömmer annars.
Läs på
Ju mer du kan, desto roligare blir det. Och ju roligare det blir, desto bättre cocktails kommer du att få till. Jimmy Dymotts ”Cocktails: 60 drinkar levererade av Sveriges säkraste bartender” och ”Death & Co” från New York-baren med samma namn är två riktigt bra grundkurser. Komplettera med ”Vintage Spirits and Forgotten Cocktails” av Ted Haigh och recept-appen ”Bartender’s Choice” (bara på iPhone, tyvärr) så klarar du dig ett tag.
Is, för helvete
Det slår aldrig fel. Du blir bjuden på middag. Ryktet har gått att du är ganska bra på att skaka ihop något trevligt. Ofta finns det både bra sprit och vettiga verktyg. Men när du öppnar frysen ligger där två små snöiga isbitar i ett sprucket plasttråg. Själv tar jag numer alltid med mig egen is när jag går bort. Och jo, jag vet precis hur det låter. Det kan jag leva med, men inte med en fickljummen daiquiri.
Släng det gamla istråget och ställ in ett GB Big Pack med vatten istället. Då får du 5 gånger så mycket is och kan själv bestämma hur stora bitarna ska vara. En vanlig, tandad brödkniv är det enklaste sättet att kapa upp isblocket med. Såga och hacka om vartannat, så spricker isblocket snällt upp i fina, stora bitar. Det finns också bra istråg i silikon att köpa. Med dem får du nästan lika stora och jämna Old Fashioned-kuber som i baren. (Se länkarna under ”verktyg” här ovan för inköpsställen.)
Köp bättre sprit
Precis som i matlagning är bra råvaror en enkel genväg (och ofta den enda vägen) till ett bra resultat. Du behöver kanske inte börja med att köpa det dyraste, men bara genom att gå ett snäpp upp från det billigaste kommer göra underverk för resultatet.
Gör det själv
Skippa färdig grenadine och andra cordials. Att göra egna är varken svårt eller särskilt tidskrävande. Däremot blir drinkarna fantastiskt mycket godare och intressantare. Se också till att skaffa en handjagad juicepress av Mexican Elbow-typ. Det kostar ett par hundralappar och gör det busenkelt att alltid använda färsk juice.
Bli stammis
Det är bara att erkänna. Vi hemmapulare kommer aldrig bli lika bra som proffsen. Men de kan göra oss bättre. Hitta en bra bar och en bra bartender. Gå dit ofta och titta noggrant på när hen gör sitt jobb – teknik, proportioner, spritval, presentation. Fråga gärna. Men gör det för att du vill veta, inte för att försöka visa att du kan. Och dricksa sedan tills det gör ont. Kunskap är inte gratis.
Niklas Falkman är copywriter på Søder Reklambyrå, cocktailentusiast och barfluga.
Följ honom som @nick_falk på Instagram.
Läs fler artiklar från I BAREN
Foto: Niklas Falkman och Raphael Cameron Vanity Studios