Cocktail – “Valnöt och körsbär”

I BAREN - Cocktailfilm med Rickard Salzmann-Erikson - "Valnöt och körsbär" med Doorly´s XO, Cherry Heering och valnötsbitters.
Cocktail – “Valnöt och körsbär”
Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

“Valnöt och körsbär” 1 cocktail

4 cl Doorly’s XO

1 cl Cherry Heering

1 rågad barsked vaniljsyrup

1 barsked (ca 5-6 dashar) valnötsbitter

Rör ingredienserna med is, häll upp och drick!

Getost serverad med reduktion gjord på körsbär, vaniljstång, socker och balsamvinäger är gott till!

INTERVJU

Namn: Rickard Salzmann-Erikson

Nuvarande arbetsplats: Folkets bar, Västerås (red anm Rickard har nu bytt arbetsplats)

I din bar, vilken är den mest säljande cocktailen och varför tror du att det är just den?

“Rabarber och yoghurt” En drink på ljus rom, vaniljlikör, färskpressad citron, en hemgjord rabarbersyrup och turkisk yoghurt. Den är vår absolut mest sålda cocktail på Folkets, utan tvekan! Jag tror den blivit så populär för den helt enkelt är förbannat smarrig.

Om du kunde åka till vilken stad i välden just nu för att dricka cocktails och sprit, vart skulle du åka och varför? 

Då skulle mitt första stopp bli London och jag skulle be taxichauffören stanna utanför Nightjar. Där skulle jag bli kvar ett par timmar.

Vilken är den mest minnesvärda cocktail du skapat?

Jag tror nog ovan nämnd cocktail “Rabarber och yoghurt” får bli den, just eftersom den blev så sjukt uppskattad. Annars har jag en från Folkets första meny från 2012 som hette “Hjortron och rosmarin” som vi brände av en kvist rosmarin och rörde med cognac, gin, hjortron och lite bitters. Mest för att den var lite banbrytande i Västerås på den tiden.

Vilka är de nuvarande trenderna som du sett på cocktailscenen och vad tror du kommer framöver? 

Just nu känns det som att tikihypen börjar svalna och att man nöjer sig med enklare cocktails. Färre ingredienser, inte så mycket “hej och hå” med en massa festliga tekniker till höger och vänster. Så istället för att röka cocktails eller övergarnera med blommor, mynta, florsocker och en brinnande isfackla på samma gång så blir det enkelt. En ogarnerad coupet med rena smaker, där tror jag vi har 2015.

Vad har du på gång?

Jag kommer fortsätta att experimentera med smaker och dela med mig av mina resultat på www.theonewithcocktails.wordpress.com, som är min blogg. Jag lovar att bli bättre på att uppdatera. Det har vart mycket annat senaste tiden.

KONTAKT

Instagram: @rickardsalzmann

Mail: rickardsalzmann(@)gmail.com