- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Hemgjord vaniljglass med chokladsås och inkokta rabarber
Hemgjord vaniljglass med chokladsås och inkokta rabarber
Hemgjord vaniljglass med chokladsås och inkokta rabarber
Desserten kombinerar det lite sura i rabarbern med söt varm chokladsås och kall mjuk vaniljglass. För lite struktur, krossa gärna en kaka över t ex vaniljdrömmar. Passa på att göra dubbel mängd glass när du ändå håller på. Variera frukt och bär efter tillgång.
Hemgjord vaniljglass med chokladsås och inkokta rabarber 4 port
Vaniljglass:
1/2 vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
3 äggulor
3/4 dl socker, helst råsocker eller ljust muscovadosocker
Snitta upp och skrapa ur vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång med frön i en kastrull. Ställ den åt sidan. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt. Vispa ned gräddmjölken i äggblandningen, och häll sedan tillbaka alltsamman i kastrullen. Sjud blandningen försiktigt några minuter, under flitig omrörning, men den får absolut inte koka. När krämen börjar tjockna, dra den från plattan. Häll över glasskrämen i en skål och låt svalna. Ställ smeten i kylskåpet för att svälla, åtminstone ett halvt dygn (fast det funkar också om du kyler smeten i isbad och sedan kör den direkt i glassmaskin). Kör glassmeten i glassmaskin. Stjälp upp den färdiga glassen i en låda och frys glassen i minst två timmar innan den ska ätas (fast den är urgod att äta direkt också).
Rabarber:
3 rabarber, stjälkar
1/2 dl torrt vitt vin
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
Skala och skär rabarbern i cm-stora bitar. Koka upp vin, vatten och socker. Lägg ner rabarbern och koka under lock 1-2 minuter. Låt rabarbern kallna i lagen.
Chokladsås:
2 msk smör
3 msk kakao
2 msk sirap
6 msk socker
2 dl grädde
Smält smöret och vispa i kakaon. Tillsätt sirap, socker och sist grädde. Låt koka ihop.
Montering:
Fördela rabarber i botten på fyra dessertskålar och lägg sedan på glass. Ringla över den varma chokladsåsen strax före servering och krossa ev en kaka över.
