- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Hemgjord prinskorv serverad med rödkål smaksatt med fikon
Hemgjord prinskorv serverad med rödkål smaksatt med fikon

Hemgjord prinskorv serverad med rödkål smaksatt med fikon
Att göra korv är kul och faktiskt enkelt. Att ha en maskin med korvhorn underlättar såklart jobbet. Jag har en maskin med ganska grovt horn så jag använde svinfjälster och fick därför knubbiga prinskorvar men herregud vilken smak. Och, utseendet spelar ju ingen roll. Serverade de små korvarna i korvbröd med rödkål smaksatt med torkade fikon. Tillsammans med en stark grov senap blev det en riktig lyckad jultapas.
PRINSKORV
1 1/2 kg tärnad fläskkarré
1/2 kg rökt tärnat bacon
200 g potatismjöl
1 1/2 msk salt
1 msk strösocker
1 tsk malen ingefära
1 tsk lökpulver
1 msk starkt paprikapulver alt 1 1/2 msk paprikpulver
1/2 tsk muskot
2 krm malen koriander
1 tsk malen vitpeppar
1 1/2 dl vatten
svinfjälster alt lammfjälster med liten diameter
Lägg fjälstret i blöt i kylen, gärna dagen innan men annars räcker det med någon timme. Lägg köttet i frysen 45 min innan malning och ställ vattnet i kylen. Blanda alla torra ingredienser. Kvarnen ska också vara så kall som möjligt. Mal köttet och baconet, gärna med fin hålskiva. Ställ färsen i kylen. Montera korvhornet och trä på fjälstret på hornet. Tillsätt kryddor och kyld vätska till färsen och blanda/vispa den väl. Fyll fjälstret, viktigt att inte ha för bråttom och inte fylla fjälstret för mycket (det ska se ut som om korven fått punka). Fyll fjälstert till en enda lång korv. Lägg ut korven och nyp dem så de får önskad längd, snurra fjälstret och korvarna är knutna. Eller om du gillar att pyssla, knyt snören. Tänk på att dessa snören sedan måste tas bort innan förtäring. Korven håller ca 3 dagar i kylen innan den måste frysas eller frys den direkt.
PRINSKORV I KORVBRÖD MED RÖDKÅL SMAKSATT MED FIKON
Värm en burk rödkål eller gör själv och låt 4 torkade fint hackade fikon komma i på slutet. Dela ett korvbröd, köpt eller hembakat och stoppa i en ystert prinskorv. Toppa med rödkål och god senap.

