Havets Wallenbergare med Skrei och räkor

Havets Wallenbergare med Skrei och räkor

Jag ville skapa en rätt med fisk och räkor och tänkte att en variant på Wallenbergare vore gott. Använde stjärtbiten på på en Skrei och mixade tillsammans med räkor och vispgrädde. Vid serveringen rev jag över färsk pepparrot för att få in styrka och smak till den annars milda rätten. En lyxig rätt som gör sig fint på fredagen, till finare middag eller när du känner för en riktigt god fiskrätt.

Havets Wallenbergare med Skrei och räkorA

Havets Wallenbergare med Skrei och räkor 4 portioner

300 g Skrei, gärna stjärtbiten eller annan fisk t ex gös, lax, kolja och/eller gädda

100 g + 100 g skalade räkor

3 dl grädde

1 ägg

salt och peppar

3 dl rivet vitt färskt bröd eller 2 dl ströbröd

Potatispuré

600 g potatis

1 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl grädde

50 g smör

salt och peppar

Tillbehör:

Skirat smör

Pepparrot

Sallad eller kokta ärtor

Wallenbergare: Lägg fisken och 100 g av räkorna i mixer, salta lätt och häll i grädde lite åt gången tills du får en jämn smet. Tillsätt ägget och mixa luftigt. Låt stå en stund. Krydda med salt och peppar. Forma till 4 eller 8 biffar (lättare att hålla ihop små biffar), vänd biffarna i det rivna brödet. Stek frasiga på ganska låg temperatur. Potatispuré: Koka potatisen, ånga av och pressa i potatispress. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Montering:

Lägg upp en puré på tallrikarna och lägg på wallenbergare. Häll över skirat smör och strö över färskriven pepparrot och räkor. Servera med en sallad eller kokta ärtor.

Vintips:

Simonsig Chardonnay

Simonsig Chardonnay (2032) Pris 89:-