- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Havets Wallenbergare med Skrei och räkor
Havets Wallenbergare med Skrei och räkor
Havets Wallenbergare med Skrei och räkor
Jag ville skapa en rätt med fisk och räkor och tänkte att en variant på Wallenbergare vore gott. Använde stjärtbiten på på en Skrei och mixade tillsammans med räkor och vispgrädde. Vid serveringen rev jag över färsk pepparrot för att få in styrka och smak till den annars milda rätten. En lyxig rätt som gör sig fint på fredagen, till finare middag eller när du känner för en riktigt god fiskrätt.
Havets Wallenbergare med Skrei och räkor 4 portioner
300 g Skrei, gärna stjärtbiten eller annan fisk t ex gös, lax, kolja och/eller gädda
100 g + 100 g skalade räkor
3 dl grädde
1 ägg
salt och peppar
3 dl rivet vitt färskt bröd eller 2 dl ströbröd
Potatispuré
600 g potatis
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
50 g smör
salt och peppar
Tillbehör:
Skirat smör
Pepparrot
Sallad eller kokta ärtor
Wallenbergare: Lägg fisken och 100 g av räkorna i mixer, salta lätt och häll i grädde lite åt gången tills du får en jämn smet. Tillsätt ägget och mixa luftigt. Låt stå en stund. Krydda med salt och peppar. Forma till 4 eller 8 biffar (lättare att hålla ihop små biffar), vänd biffarna i det rivna brödet. Stek frasiga på ganska låg temperatur. Potatispuré: Koka potatisen, ånga av och pressa i potatispress. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.
Montering:
Lägg upp en puré på tallrikarna och lägg på wallenbergare. Häll över skirat smör och strö över färskriven pepparrot och räkor. Servera med en sallad eller kokta ärtor.
Vintips:
Simonsig Chardonnay (2032) Pris 89:-