- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Havana Club Grand Prix 2014 – Emil Åreng, Daniel Bultén och Mattias Borg i toppen
Havana Club Grand Prix 2014 – Emil Åreng, Daniel Bultén och Mattias Borg i toppen

Havana Club Grand Prix 2014 – Emil Åreng, Daniel Bultén och Mattias Borg i toppen
Söndagen den 2:a mars gick kvalet för Havana Club Grand Prix av stapeln i Stockholm. I Kungliga Operans lokaler tävlade 15 kvalificerade bartenders från hela landet om att få åka till Kuba och representera Sverige i den internationella finalen.
De tävlande var:
Jens Dahlberg, Nosh and Chow
Daniel Bultén, Strandvägen 1
Andrea Patelli, Little Quarter/Marie Laveau
Martin Juhren, Kåken
Vincent Johansson, Pharmarium
Emmy Häggkvist, Milles
Joakim Wöntner, Fasching
Sebastian de la Cruz, Sjögräs
Svante Garsten, Marie Laveau
Mattias Borg, Marie Laveau
Emil Åreng, REX Bar och grill
Martin Borg, Linje Tio
Linus O´Reiley, Nosh and Chow
Pierre Abbasi, Häktet vänster
Andreas Bergman, Linje Tio (WO)
En marknadsplats à la Kuba hade byggts upp där fem barer stod utspridda kring ett torg. Uppdraget för kvällen var att blanda en ny kubansk klassiker. De tävlande delades upp i tre heat om fem i varje heat. Under 45 minuter fick samtliga bartenders göra allt i sin makt för att försöka få juryns uppmärksamhet och få dem att välja just deras drink. Juryn bestod av 140 personer med anknytning till branschen, däribland jag själv.
Efter tre intensiva heat stod det klart att Emil Åreng var vinnaren. Det blir Emil och hans drink ”Minnie Minoso” som kommar att representera Sverige i den internationella finalen på Kuba. På andra plats kom Daniel Bultén från Strandvägen 1 och på tredje plats Mattias Borg från Marie Laveau.
Havana Club Grand Prix
Havana Club Grand Prix är en tävling som hålls vartannat år. Efter kvaltävlingar runt om i världen hålls finalen i Havana på Kuba. Under åren har tävlingen blivit en av de viktigaste och mest prestigefyllda tävlingarna för bartenders runt om i världen.
EMIL ÅRENG
Jag ville skapa en cocktail som andades Kuba med ett visst nytänk. En av mina absoluta favoriter till cocktails är “Chicago Fizz” (Havana Club, portvin, citron, socker, äggvita och soda) och alla andras favoritcocktail är “Mojito” (Havana Club, mynta, lime, socker och soda). Till detta ville jag ha en story som verkligen passade, som var en genuin historia om något. Jag läste om en baseballspelare vid namn Minnie Minoso, en legendarisk baseballspelare född i Havana och växte upp där. Jobbade i unga år vid sockerrörsplantagen där han även började spela baseball. Han blev tidigt upptäckt av mexicanska scouter och flyttade dit. Där blev han ett namn på en gång och scouter från major league baseball i USA blev imponerade. Han spelade en säsong till i Mexico innan han flyttade till USA för att spela på högsta nivån. Han fick det inte att funka i Cleveland Indians och blev tradad till Chicago White Sox. Där hittade han sin plats och i sin första match gjorde han en homerun. Han spelade där i väldigt många säsonger och blev känd som Mr. White Sox. Han var den 9:e svarta spelaren i MLB och den första att få sin tröja pensionerad och upphöjd i taket, han har även en staty i Chicago vilket talar sitt tydliga språk om hur jävla stor han var. Där har man en historia som är genuin och jag ville visa hans resa och hylla honom med denna cocktail. Sen att döpa cocktail efter honom kändes självklart och är ett namn som folk kommer komma ihåg. Inte bara för att han var en sån magisk spelare utan för att denna drink kommer leva lika länge som legenden om honom.
EMIL ÅRENG – REX bar och grill, Umeå
“Minnie Minoso”
50 ml Havana Club 7
10 ml Ruby Portvin
30 ml limejuice
15 ml honungsvatten*
toppa med myntaskum*.
*Honungsvatten – 80 % flytande Akacia honung, 20% varmt vatten, rör ihop och låt stå.
*Myntaskum – Gör en 50/50 sockerlag, häll upp 55 cl till en 70 cl flaska, tillsätt 1/3 med riven mynta och 5 cl Sprit, mynta måste vara under ytan så den ej blir dålig och spriten hjälper till att bevara, låt stå i ett dygn, dubbelsila så vätskan är helt klar, värm upp myntasockerlaget och tillsätt gelatin, ner med allt i gräddsifon och 3 patroner. KLART!
DANIEL BULTÉN – Strandvägen 1, Stockholm
MATTIAS BORG – Marie Laveau, Stockholm
“Bugalú daiquiri”
5 cl Havana club anos 3
1 cl french aperitif wine (Lillet Rouge)
2 cl grape cordial (3parts sugar 2parts bloodgrapejuice 1part water)
3 cl lime juice
2 dash peychauds bitter
Skaka alla ingredienser med is och sila upp i ett cocktailglas.
Läs mer: Pernod Ricard











