- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Hamburgare med högrevsfärs och bacon, chipotlemajonnäs, halloumi och tomatsalsa 6 port
Hamburgare med högrevsfärs och bacon, chipotlemajonnäs, halloumi och tomatsalsa 6 port
Hamburgare med högrevsfärs och bacon, chipotlemajonnäs, halloumi och tomatsalsa 6 port
Det är grilltider och en favorit för mig är hamburgare. Här har jag gjort en saftig högrevsfärs som jag smaksatt med bacon. För att komplettera rökigheten gjorde jag en majonnäs med anchochili som ger en djup smak men som inte är stark. För konsistens plockade jag halloumi som också står för sältan och tomatsalsan bidrar med frisk syrlig smak. Lycka till!
Hamburgare med högrevsfärs och bacon, chipotlemajonnäs, halloumi och tomatsalsa 6 port
1 kg högrev eller nötfärs
1 paket bacon 120 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör och rapsolja
Mal högrev och bacon i köttkvarn eller blanda färs och finhackat bacon. Arbeta färsen med salt och svartpeppar. Forma sex stora hamburgare. Stek i stekpanna eller grilla på grillen.
Chipotlemajonnäs:
1 äggula
1/2 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 krm chipotlepulver
1 1/2 dl neutral olja
Majonnäs: Blanda äggulor, senap, vinäger, salt, peppar och chipotle i en skål. Vispa i oljan, för hand eller med elvisp, först droppvis och sedan i en fin stråle.
Tomatsalsa:
6 tomater, fint tärnade
1 liten gul lök, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk brun farin
1/2-1/2 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
ev. 1/2 dl strimlad basilika
Skölj och halvera tomaterna. Gröp ut kärnorna och tärna tomatköttet smått. Skala och finhacka gul lök och vitlöksklyftor. Blanda olivolja med rödvinsvinäger, brun farin, salt och grovmalen svartpeppar i en skål. Vänd ner tomater och lökhack. Vänd eventuellt ner strimlad basilika.
Tillbehör:
6 hamburgerbröd
1 paket halloumi eller 6 tjocka skivor
Montering:
Stek eller grilla halloumin precis före servering. Grunda brödet med chipotlemajonnäs, lägg på hamburgaren och halloumin och toppa med tomatsalsan. Servera direkt.
Om du träffar mig är det är inte så svårt att förstå att mat är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Att laga, läsa, prata och skriva om mat är min passion. Mat är för mig kärlek, lust och glädje. Alla har en relation till mat, vilket gör det så roligt att arbeta med. Dessutom blir jag aldrig någonsin fullärd, jag får lära mig något nytt av varje människa jag träffar och pratar mat med. Detta gör att jag hela tiden utvecklar mig och den ena dagen är inte den andra lik. Min matlagningsfilosofi är att laga mat från grunden och gärna med säsongens råvaror.
Sedan 2009 driver jag bloggen Vardag med Nordefors. Här hittar du recept både till vardag och fest samt en del utflykts- och trädgårdstips. Dessutom finns den senaste informationen om vad som händer i matbranschen. Är officiell bloggare för Årets Kock 2012 och 2013 samt nominerad till Matbloggspriset 2012.
Matbloggen Vardag med Nordefors: nordefors.com
Twitter: twitter.com/Nordefors
LinkedIn: Karoline Nordefors
Facebook: facebook.com/vardagmednordefors
Instagram: instagram.com/nordefors
Mail: vardagmednordefors[@]gmail.com
