- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Grillspett med fläskkarré, vitlök och rosmarin – Souvlaki
Grillspett med fläskkarré, vitlök och rosmarin – Souvlaki
Grillspett med fläskkarré, vitlök och rosmarin – Souvlaki
Återigen ett grekiskt recept på saftiga och smakrika grillspett med fläskkarré, vitlök och rosmarin. Lammkött är utmärkt att variera dessa spett med. Använd gärna fetare delar som t ex entrecoten med filé och stek går också bra. Passar utmärkt som del av varmrätt eller som del i en buffé. Grilla gärna halva citroner och pressa saften över spetten vid servering.
Grillspett med fläskkarré, vitlök och rosmarin – Souvlaki 4 port
600 g fläskkarré eller benfritt lammkött av t ex steken, entrecoten, filé eller rostbiff
1/2 dl olivolja
2 msk färskpressad citronsaft
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk rosmarin (dubbel mängd om färsk används)
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
Lägg 4 stora eller 8 små spett av trä i kallt vatten ca 10 min. Putsa och skär köttet i stora eller små kuber beroende på spettstorlek. Blanda köttet med oljan, citronsaft, pressad vitlök, rosmarin och peppar. Låt köttet marinera i kylskåpet minst 2 tim. Trä upp köttet tätt på spetten. Grilla spetten på utegrill, i grillpanna eller i ugnen ca 8 min runt om. Servera gärna med klyftpotatis och grekisk bondsallad av tomater, gurka, lök och fetaost eller som en del av en större buffé.
