- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Glass med varm chokladsås, chokladmaränger och banan
Glass med varm chokladsås, chokladmaränger och banan
Glass med varm chokladsås, chokladmaränger och banan
Marängsuisse, hovdessert och marängsviss, kärt barn har många namn eller i det här fallet en dessert. Hur som helst är det bland det godaste jag vet. Här har jag gjort egna chokladmaränger med mandel och en hemgjord varm chokladsås serverat med en god glass och banan. I min familj kokar vi chokladsås på en höft, ingen har någonsin lyckats nedteckna ett recept. Här är i alla fall ett som jag tycker motsvarar vår goda sås. Det blir många maränger av receptet men går utmärkt att förvara i tätslutande burk. Det är också en perfekt dessert att servera till den som är glutenintolerant, min svägerska Sussie kan intyga!
Chokladsås 2-4 port
1 msk smör
1 1/2 msk kakao
1 msk sirap
3 msk socker
1 dl grädde
Smält smöret och vispa i kakaon. Tillsätt sirap, socker och sist grädde. Låt koka ihop.
Chokladmaränger
3 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 msk pressad citron
1 1/2 msk kakao
25 g flagad mandel, krossad
Sätt ugnen på 130 grader. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke. Rör tills sockret att löst upp sig. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad tills den tjocknar och uppnår cirka 65 grader. Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten. Skeda eller spritsa ut marängen till små fluffiga marängberg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme eller tills de är lätta och luftiga men ändå något sega i mitten. Låt svalna. Förvara i en tätslutande burk.
Montering:
Skeda upp glass i skålar, varva krossade maränger, banan och glass till önskad mängd. Häll över den varma chokladsåsen. Servera direkt.