- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Fudge med rostade hasselnötter
Fudge med rostade hasselnötter
Fudge med rostade hasselnötter
Det är bäst att du sätter dig ner. Det här är årets bästa julgodis. Gillar du trillingnöt i chokladkartongen då är det här något för dig. Det här är en söt, lite seg fudge med mörk choklad och rostade hasselnötter. Det är mycket nötter, vill du inte använda allt så spara en del. Jättegott att hacka och servera till glass. God Jul!
Fudge med rostade hasselnötter ca 50 bitar
2 påsar hasselnötter (à 200 g)
200 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad (70%)
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut hasselnötterna på en ugnsplåt. Rosta mitt i ugnen 5-7 minuter eller tills de är rostade utan att brännas. Passa noga. Låt svalna. Lägg nötterna i en gammal, ren kökshanduk. Gnugga bort skalen. Klä en mindre form, ca 20×25 cm, med plastfolie. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret. Blanda sist i de rostade hasselnötterna, spara några för att trycka ner på ytan. Bred ut smeten i formen och tryck ner resterande hasselnötter. Kyl minst 4 timmar och skär sedan i rutor. Förvara i kyl.