- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Friterade fiskbollar på Skrei med sötsur sås och dryckestips
Friterade fiskbollar på Skrei med sötsur sås och dryckestips
Friterade fiskbollar på Skrei med sötsur sås och dryckestips
Det här är riktigt läckert! Frasiga bollar med smakrik fiskfärs som doppas i en härlig sötsur sås. Jag kompletterade med kokta nudlar frästa med bok choi och morötter men ris går också bra. Lättlagat och en rätt som gillas av många. Receptet på den fantastiskt goda sötsura såsen kommer från boken Din Matkasse av Husmorsorna Anette Rosvall och Emma Hamberg. Fredrik Schelin tipsar om passande dryck till, missa inte det!
Friterade fiskbollar på Skrei med sötsur sås 4 personer
500 g Skrei-, torsk- eller sejfilé
1 ägg
2 msk asiatisk fisksås
4 msk maizenamjöl
1 msk finhackat citrongräs
1 finhackad vitlöksklyfta
(1 msk finhackad chili)
1 lime, rivet skal + fruktsaften
1 msk riven färsk ingefära
olja till fritering
Sötsur sås:
1/2 dl neutral olja
1 dl ketchup
1/2 kycklingbuljongtärning eller 3/4 msk fond på flaska
1 msk socker
en nypa salt
2 msk risvinäger eller vanlig vitvinsvinäger
Sås: Hetta upp oljan i en kastrull och blanda ner ketchup och buljongtärning, låt koka ihop. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om igen. Smaka av, behövs det mer salt, syra eller sötma, du bestämmer. När du är nöjd är den klar. Låt svalna.
Fiskbollar: Kör först enbart fisk till färs i matberedaren. Tillsätt ägg, fisksås och majsena och kör lite till. Tillsätt citrongräs, vitlök, chili, limeskal och saft samt ingefära. Kör ihop. Forma runda bollar, stora som köttbullar, som friteras i omgångar om 5-6 stycken cirka 3-4 minuter. Serveras med ris eller nudlar, blandade blad och sötsur sås.
Fredrik Schelin tipsar