- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Fredrik Lundegård – finalist i Årets Bartender 2014 med drinken “Spetsad tonkalemonad”
Fredrik Lundegård – finalist i Årets Bartender 2014 med drinken “Spetsad tonkalemonad”

Fredrik Lundegård – finalist i Årets Bartender 2014 med drinken “Spetsad tonkalemonad”
I söndags gick semifinalen av Årets Bartender 2014 av stapeln i Halmstad och Östersund. Det var en vinnare i varje sektion och Fredrik Lundegård var den som vann sektion syd. Han skapade en longdrink som han kallar “Spetsad tonkalemonad”, nedan följer receptet och en intervju med denna tävlingsmeriterade bartender från Mat & Destillat i Lund.
SPETSAD TONKALEMONAD
2 cl Luxardo amaretto
2 cl Luxardo limoncello
4 cl hemmagjord tonkabönslemonad*
Toppas med Lorraines laidback lemon
Skaka alla ingredienser med is och sila upp i glas, toppa med Lorraines laidback lemon.
*Värm tonkabönor i ugn ett tag. Lägg dem och lite sockerlag i en påse och vacca dem. Låt påsen ligga ett par dar. Hetta upp lite vatten i en kastrull och häll i massor med citronzest. Blanda allt med färskpressad citronjuice. Jag gör den ganska syrlig så det blir bra balans med likörerna i drinken.

INTERVJU
Namn: Fredrik Lundegård
Ålder: 39
Nuvarande arbetsplats: Mat & Destillat i Lund
Mail: fredrik.lundegard@gmail.com
Facebook: Mat & Destillat
– Varför arbetar du som bartender?
För att det är spännande, roligt och utmanande. Jag får träffa mycket folk samt att det är ett nöje att se människor bli glada över det man gör.
– Vilken drink skulle du kunna dricka resten av livet?
Old Fashioned
– Vad är det mest komplicerade i drinkväg du gjort?
När jag jobbade på lyxkryssare så byggde vi tillfälliga barer för dagen på öar som var öde förutom en del infödingar som tog sig fram mellan öarna med urholkade trästammar. På dessa Seyschelliska öar så fick vi infödingarna till att klättra upp i palmerna och hugga ner kokosnötter som dem sen högg upp med deras machetes bredvid den av oss, för dagen, uppbyggda baren på stranden. Vi tömde dem lite och spetsade med is, lime och rom. Inte världens godaste men extremt exotiskt ändå.
– Märkligaste upplevelsen i ditt jobb?
Kanske pinnen som kom in och beställde en pytt för en hundring och en Mouton Rothchild för 5000 kr eller åtminstone en kul dag var dagen då jag fick en handhälsning av Dalai Lama.
– Vilken är den mest vanliga kommentaren du får?
Kanske inte den mest vanliga men många säger: “Det är ett nöje att se dig arbeta”. Låter kanske lite kaxigt av mig att säga det men jag får faktiskt höra det ofta och det gör att man blir otroligt glad.
– Vad har du för framtidsvisioner?
Driva vidare och vidareutveckla vår krog, det finns även en annan vision men den tar vi någon annan gång.
– Har du några tävlingsmeriter att stoltsera med?
Tävlingar med placeringar är 35 stycken mellan år 2000 och idag. Har bl a vunnit en landskamp mot Tyskland, Grand Marnier Trophy, Sverige Cointreau Inspiration Contest, Bacardi Martini Grand Prix, Bled Cup Pre Dinner Cocktail i Slovenien, Remy Martin Scandinavian Bartender Style Master i Oslo.
– Vilken är din favoritingrediens?
Citronjuice
– Favoritdryck?
Whisk(e)y.
– Vad imponerar du på dina vänner med?
Vet inte riktigt men jag försöker med middagar.
– Var hittar du din inspiration?
Nätet, Cocktailböcker, dryckesresor och kollegor
– Vem ser du upp till i branschen?
Thomas H Handy. Mannen som skapade det nuvarande receptet på Sazerac Cocktail.
– Vilka är dina favoritbarer runt om i världen?
Long bar på Waldorf Astoria i Shanghai. I detalj återskapad med hjälp av foton av den 34 m långa baren på Shanghai club under kolonialtiden tidigt 1900-tal. Ligger där den låg.
The Old Seelbach Bar, Louisville i Kentucky. Härligt utbud av bourbons där jag avnjutit några Old Fashions. Både the Kentucky way och på det sättet som vi är lite mer vana vid här hemma. Kul att hänga där storheter som Capone, Elvis och massor av presidenter har hängt.
Även ett besök på Harrys New York bar i Paris för att njuta av atmosfären av Macelhones historiska bar. Ägs fortfarande av femte generationen Macelhone.
– Har du något på gång?
Ska återuppta ungdomens motocrosskörande och så klart ladda inför finalen av Årets Bartender 2014 den 6 april i Göteborg.
– Varför tävlar du i Årets Bartender?
Jag har ställt upp en hel del gånger och är i final för åttonde gången och tänker att det hade varit riktigt kul att vinna en gång. Det är alltid lika kul att vara iväg och tävla och känna lite på spänningen som en tävling ger. Det är också kul att träffa alla vänner och kolleger från hela landet och så är det ju en trevlig mässa med sjyssta produkter.

