Fredagsreceptet med vintips – Canneloni med kalvfärs, basilika och tomatsås

Fredagsreceptet med vintips – Canneloni med kalvfärs, basilika och tomatsås

Äntligen fredag! Jo, fredagstipset kommer på torsdagar och den här veckan är det en pastarätt. Genvägen här är färsk pasta men det går såklart att göra egen. Har du snålt om tid så förbered tomatsåsen dagen före. Det här är en härlig rätt som kompletteras med en fräsch sallad och såklart med ett gott vin eller öl, men det tipsar Fredrik om längre ner. Trevlig helg!

Canneloni med kalvfärs, basilika och tomatsås

Canneloni med kalvfärs, basilika och tomatsås 4 port

Tomatsås:

800 g hela skalade tomater på burk

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, fint hackade

1 kruka basilika, strimlad

1/2 tsk salt

Fyllning:

1 msk olivolja

1/2 st gul lök, fint hackad

250 g kalvfärs eller nötfärs

1 dl tomatsås (av den tillredda tomatsåsen)

1 st kokt ägg, skalat och grovhackat

1 mozzarella, skuren i små tärningar

1 + 1 dl pecorinoost, riven

2 krm salt

1 krm peppar

Pasta:

1 pkt färdigköpta färska lasagneplattor

Sätt ugnen på 225 grader. Tomatsås: Fräs vitlök i oljan tills den får färg. Tillsätt tomater och basilika, smaka av med salt. Krossa tomaterna något med en slev. Låt såsen koka i ca 30 minuter. Fyllning: Värm olivolja i en stekpanna. Lägg i löken och låt den fräsa i ett par minuter. Tillsätt kalvfärs och bryn den under omröring tills den smular sig. Lägg över köttfärsen i en skål och låt svalna lite. Blanda ner tomatsås (av den tillredda såsen), ägg, mozzarella, och pecorino. Smaka av med salt och peppar. Pasta: Plattorna delas till önskad storlek. Ev. kan du koka plattorna 1 min i saltat vatten, jag gör det inte. Fyll pastan med fyllningen. Lägg fyllningen på ena sidan av varje platta och rulla ihop. Bred ett lager tomatsås i botten på en ugnsfast form. Lägg ner pastarullarna med skarven nedåt. Häll över resten av tomatsåsen. Gratinera i ugn i cirka 20 minuter. Servera med riven pecorinoost.

Fredrik Schelin dinvinguide.loc:8000
Fredrik Schelin tipsar

Vilken härlig fredagsrätt, här önskar man sig ett friskt rött vin som matchar rätten. Speciellt om man väljer kalvfärs som fyllning, och vad passar bättre än ett vin ifrån pastans land Italien?

Jag har valt ut ett av de så kallade “rock”-vinerna, men också ett av de enda jag tycker är värda sina pengar, nämligen bandet Kent´s utvalda viner. Sedan var ju jag ett fan av vinproducenten Tua Rita´s viner redan innan de valdes ut av Kent. Vill man istället servera ett öl istället så har jag valt ut en fantastisk öl som kommer i stor flaska som man kan dela på flera runt bordet.

697060
Kent I Edizione Rosso (2695) Pris 119:-
Ett härligt balanserat vin med inslag av mörka bär, kryddighet, pinjenötter samt viss inslag av lagerblad och mynta i avslutet.
669310
Brooklyn Local 1 (1630) Pris 79:-
En fruktfyllig öl med härliga citrustoner, inslag av honung och tropisk frukt samt brödighet i avslutet.
Fredagsreceptet med vintips - Canneloni med kalvfärs, basilika och tomatsås - DinVinguide | DinVinguide.se