- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Fotograf Johan Dahlborn
Fotograf Johan Dahlborn
Fotograf Johan Dahlborn
Jag vill presentera fotograf Johan Dahlborn som tagit bilden till min nya header. För att få reda på lite mer om honom har jag gjort en intervju. En bild som representerar hans arbete är den här han tagit åt Felix och deras djupfrysta potatisprodukter. Bilden är tagen vid ett fönster och för att mjuka upp skuggorna låter han ljuset studsa mot en vit skiva.
Hej Johan, du har fotat nya headern till Vardag med Nordefors. Varifrån kommer intresset för fotografi?
När jag var liten tyckte jag om att bygga modeller av bilar, båtar och flygplan. En gång, när jag var 8 år, lånade jag pappas kamera och fotade en modell av en amerikanare i en massa fräcka vinklar i sandlådan. Till min stora besvikelse sorterade pappa bort bilbilderna i fotoaffären… Men enligt pappa så hade fotohandlaren gett bilderna beröm. Så jag kikade på de små negativen med bilen och bestämde mig för att testa vidare.
Hur började du i branschen?
Först var det teater, sen blev det film, roligare bakom kameran. Därefter blev det stillbild.
Har du några förebilder inom fotografering eller fotokonst?
Josef Sudek. Efter att ha förlorat ena armen i första världskriget fotograferade han runt om i Prag med en mycket stor kamera. När han blev äldre fortsatte han att ta fantastiska bilder, bl.a. genom fönstret i sin ateljé.
August Sander. Det går att titta hur länge som helst på människorna i hans porträttbilder.
Irving Penn. Snygga människor, snygga cigarettfimpar…
Om du fick välja ett drömjobb att plåta, vad skulle det vara?
Stå på en terass i skuggan av ett stort träd med utsikt över Medelhavet och fotografera mat.
Vilka är dina tre bästa tips för amatörer som vill fota mat.
Införskaffa ett stativ. Undvik vidvinkel och kamerans inbyggda blixt. Att fotografera maten ute eller vid ett fönster för att få ett naturligt mjukt ljus och kanske med en vit skärm som får ljuset att studsa, för att ta bort lite av skuggorna.
Varifrån kommer ditt matintresse?
Mamma älskade att laga mat… Jag ville bli kock när jag var liten. Jag har nog alltid tyckt om att göra saker med mina händer.
Du har fyra barn , vilken rätt är din vardagsfavorit?
Det som alltid går hem hos alla barnen är pasta carbonara med mycket parmesan eller hemmagjord pizza med grönsaker. Men min frus pannkakor slår nog det mesta…
Har du någon paradrätt du gärna bjuder på?
Lamm, lammracks.
Vilket är ditt bästa matminne?
Auberge de la Mole. En familjerestaurang med ett oansenligt yttre som en gång var en bensinstation. Restaurangen ligger i mycket liten by inte allt för långt från Saint-Tropez. Har för mig att man kunde välja mellan två förrätter och två huvudrätter. Vi valde grodlår med vitlök, därefter en perfekt Tournedos Rossini med en enorm skiva färsk gåslever och därtill en potatisgratäng smaksatt med tryffel. Avrundat med en otrolig ostbricka, och slutligen en ljuvlig cremé caramel. Bästa matminnet var allt vi serverades den kvällen, förutom den väl tilltagna huvudrätten, kom in på enorma fat som man fick ta så mycket man ville av. Den franske presidenten Mitterand brukade komma dit minst en gång om året för att äta sig riktigt mätt.
Det här är den fullständiga bilden som Johan tagit till headern på bloggen. Den representerar det jag står för, rena råvaror. Porslinet kommer från Malva Krukmakeri.
Fotograf Johan Dahlborn
Tel: 08-767 70 70
Mob: 0709-95 55 61
Hemsida: dahlborn.se