- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Fisksoppa med fänkål, vitt vin och saffran
Fisksoppa med fänkål, vitt vin och saffran

Fisksoppa med fänkål, vitt vin och saffran
En god fisksoppa förgyller vilken middag som helst. Här en snabblagad variant med vitt vin, timjan och en gnutta saffran. Mängden saffran avgör du själv, jag gillar när smaken bara anas. Servera den goda soppan med ett frasigt bröd och nyvispad aioli.
FISKSOPPA MED FÄNKÅL, VITT VIN OCH SAFFRAN 4 port
400 g torskfilé eller annan vit fisk, i kuber
300 g laxfilé, i kuber
3oo g räkor, skalade
1 purjolök, sköljd och strimlad
1 gul lök, skalad och hackad
1 msk smör
1 vitlöksklyfta, hackad eller riven
2 dl torrt vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
1 dl créme fraiche
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vatten
1 fänkål, strimlad
1/2-1 pkt saffran
1 tsk tomatpuré
1 tsk timjan
salt
Fräs purjolöken och löken mjuka i en stekpanna. Tillsätt vitlök, tomatpuré och timjan. Rör i vin och buljong, tillsätt sedan grädde, créme fraiche, vatten, fänkål och saffran. Sjud i 15 minuter. Lägg i fisken och sjud ett par minuter. Tillsätt räkor och hetta upp snabbt. Servera med bröd och aioli.
AIOLI
2 äggulor
3 stora vitlöksklyftor
3 krm salt
1 tsk pressad citronsaft
3 dl neutral olja t ex majsolja
Skala vitlöksklyftan och riv den fint. Vispa ihop äggulan, citronsaften, vitlöken och saltet. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden. Du kan även använda elvisp eller i mixer. Den färdiga aiolin ska vara blank och tjock.
Porslin från Gerbera
