- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Filip Fastén Årets Kock 2014
Filip Fastén Årets Kock 2014

Filip Fastén Årets Kock 2014
Filip Fastén vann i fredags Årets Kock 2014 och är därmed svensk mästare i professionell matlagning. Han var den som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna att på fem och en halv timme skapa två varmrätter. Filip Fastén är 24 år, arbetar på Restaurang Frantzén i Stockholm och är uppvuxen i Ljusdal, Hälsingland. På frågan varför han arbetar som kock säger han -Det är ett yrke som sätter många sinnen i bruk och jag får använda bredden i skapandet.
Träffade Filip kvällen före tävlingen och han var då taggad men fokuserad. Han sa också att det finns en person som ställt upp till 110% i hans satsning, Viktor Westerlind Årets Kock 2009. Med en mängd olika tekniker i ankrätten var det ett av de kritiska momenten inför tävlingen. Nu med facit i hand, lyckades han bättre än alla andra och har nu ett fantastiskt år att se fram emot.
Stort grattis Filip!
– Vännen Joel Åhlin kökschef Linje Tio Stockholm om Filip Fastén
Filip är inte bara en gammal kollega utan även en vän till mig. Vi jobbade ihop på Brasserie Le Rouge i nästan 3 år. Vi var ett otroligt bra team där, alla hade sina fina kvaliteter. Filip fick smeknamnet ”fast lane”, snabbfilen. Smaksäkerhet och utanförboxentänkandet är de kvaliteter som jag tycker är hans starkaste i jobbet.
Under 2013 fick jag vara med som smakråd och stöd både på träningarna och deltävlingarna. Enda sättet att träffa och umgås med Filip under hösten 2013 var när man blev nedkallad på provsmakningarna och som stöd under semifinalen i Linköping. Jag är så glad för hans skull och det ska bli så kul att se vad han hittar på i år.
– Kollegan Viktor Westerlind om Filip Fastén
Filip är en mycket talangfull matlagare med spontanitet och känsla. Han är även en social person som överraskar, vilket han nu kommer ha stor nytta av som Årets Kock 2014. Förberedelserna inför Årets Kock innebar inte allt för mycket träning utan han fokuserade på att få till smakerna. Det är viktigt att komma ihåg att det alltid är dubbla poäng för smak mot utseendet i tävlingsrätterna. Jag vann själv Årets Kock 2009 25 år gammal och tycker det är bra att han är ung, nu kan han planera framtiden och förvalta det som vinsten ger.
- Helstekt anka kryddad med grönpeppar, fylld ankhals med mejram, blodapelsinsås, mille-feuille på spetskål och pistagenötter, potatiscanneloni smaksatt m miso samt fylld och krispig lättrökt lök (Fotograf: Magnus Skoglöf)

Juryns motivering:
Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi.
Silvermedaljen gick till Martin Brag, Brag & Frodell Mat, Stockholm och bronset till Jesper Bogren, Norda Bar & Grill, Göteborg.
Den yngsta genom Årets Kocks historia att vinna är Fredrik Eriksson som vann bara 23 år gammal 1987, Filip Fastén är 24 år och Viktor Westerlind var 25 år när han vann 2009. Unga och mycket begåvade kockar!
Foto: Lisa Löwenborg, Magnus Skogslöf och Karoline Nordefors














