- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
>Farmors spröda småkakor
>Farmors spröda småkakor
>Farmors spröda småkakor
>
Jag körde degen i en matberedare och mixade sedan hasselnötter och mörk choklad. Knådade in nötblandningen för hand.
Jag fick ut 60 st kakor av degen.
Jättemumsiga! Receptet kommer från Leila Lindholms bok A piece of cake.
Till ca 50 choklad- och hasselnötskakor
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker
300 g kallt smör
1/2 – 1 msk kallt vatten (jag tog 1 msk)
Smaksättning
100 g mörk choklad 70%
150 g hasselnötter
Gör så här:
-
Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
-
Tärna smöret och nyp ihp det med mjölblandningen (jag mixade)
-
Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska endast precis gå ihop.
-
Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst 1 timme.
-
Sätt ugnen på 175 grader
-
Hacka chokladen och hasselnötterna grovt (jag mixade) och knåda ihop med degen. Spara ev några nötter till garnering.
-
Rulla degen till små bollar och platta ut dem till kakor (jag räfflade med en gaffel också) på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev en hasselnöt i varje kaka.
-
Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de fått ljus färg.