- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Dumplings med kyckling, räkor och vitkål
Dumplings med kyckling, räkor och vitkål
Dumplings med kyckling, räkor och vitkål
Jag är en av tio utvalda bloggare som att under året kommer att tävla i fem olika deltävlingar om vem som blir Sveriges kycklingbloggare 2012. Tävlingen heter Pippi på svensk fågel och i uppdrag nummer ett ska jag ta fram en kycklingrätt som jag lagar tillsammans med mina barn. Döttrarna är 1,5 år och snart 4 år och dom älskar att pyssla. Tänkte därför kombinera matlagningen med pyssel, vi gör dumplings. En rätt med mycket smak och som lätt kan varieras. Jag smyger in vitkål i fyllningen och wokar gröna blad i soja för att tillföra grönsaker. Extra kul är det förstås att få äta maten med pinnar. Alla ingredienser utom wontonarken finns i en vanlig livsmedelsbutik. Dessa hittar du i en butik med asiatiska matvaror. Dumplingsen ångkokas och det kan göras med ånginsatser av bambu eller i ett durkslag av metall. Tycker du om mitt recept så rösta gärna på mitt bidrag (from 7/5 2012)
Dumplings med kyckling, räkor och vitkål ca 32 st (4 port)
1 gul lök, fint hackad
160 g vitkål, strimlad och hackad
160 g skalade räkor
160 g svensk kycklingfilé, i bitar
1 citrongräs, utbankat och fint hackat
1 ägg
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 msk fisksås
ca 32 st wontonark
olja
Dipsås:
sweetchilisås
lime, skal + saft
färsk ingefära, riven
Wokade gröna blad:
4 bok choy, mangold eller färsk spenat, i mindre bitar
japansk soja
Stek lök och vitkål mjukt i en stekpanna med lite olja. Mixa räkor och kycklingfilé och blanda ner citrongräs, ägg, vitlök, fisksås och vitkålsblandningen. Fördela smeten, ca 1/2-1 msk, på varje wontonark. Doppa fingret i en skål med vatten och dra längs kanten på varje wontonark. Försegla kanterna med hörn mot hörn och vecka eventuellt kanten. Doppa varje dumpling i lite olja och ångkoka 7-10 minuter. Jag använde asiatiska ångkoksinsatser av bambu men det går bra med ett durkslag av metall. Används durkslag, så koka upp vatten i en kastrull och lägg på durkslaget. Fodra med bakplåtspapper och gör några hål. Lägg ner några oljade dumpling åt gången och ångkoka. Täck kastrullen med lock eller folie. Servera direkt. Dipsås: Rör ihop ingredienserna till dipsåsen, smaka av efter eget tycke och smak. Grönsaker:Värm en stekpanna på hög värme. Häll i lite olja och lägg i de gröna bladen och lite soja. Woka mjuka några minuter. Servera direkt.
Här visar min dotter hur man gör en dumpling
Barn har ett växlande humör, men när mina barn får vara med och laga maten är det bara leenden jag ser.
Barnen äter dumplings med kyckling



