- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Danie Räms vinnarrätt Årets Kock 2013 – Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka
Danie Räms vinnarrätt Årets Kock 2013 – Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka
Danie Räms vinnarrätt Årets Kock 2013 – Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka
Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven Svecia 4 port
Dovhjort
1 dovhjortsadel
½ dl hel svartpeppar
rapsolja till stekning
salt
Blanchera svartpepparn 10 gånger, i nytt vatten varje gång. Låt pepparkornen torka helt och mixa sedan fint.
Bena ur sadeln och putsa köttet. Spara gärna puts och ben till att koka fond på.
Salta och peppra hjortköttet med den blancherade svartpepparn. Bryn hastigt i olja i mycket het panna. Baka i ugn på 110° till en innertemperatur på 50°.
Låt vila minst 5 minuter, max 10 minuter innan servering, då köttet skärs upp.
Rostad jordärtskocka
12 små runda jordärtskockor
1 dl rapsolja
100 g smör
salt
Putsa och skrubba skockorna fina. Råstek dem hela i rikligt med olja till fin färg.
Tillsätt smöret och låt skockorna gå vidare i pannan tills de är helt mjuka, ca 10 minuter. Salta.
Jordärtskockskräm
500 g jordärtskockor
5 dl vispgrädde
ca 100 g riven lagrad Svecia
salt
Skala jordärtskockorna och skär i bitar. Koka dem mjuka i grädden. Sila av grädden och krama ut så mycket vätska som möjligt. Lägg dem t ex i en kökshandduk och vrid.
Lägg skockorna i en kannmixer och mixa till en slät kräm med osten. Smaka av med salt.
Svamp
8 fina vita hårda champinjoner
200 g smör
1 tsk salt
Putsa champinjonerna. Bryn smöret och låt det svalna till 60°, smaksätt med salt. Lägg ner svamparna i det brynta smöret. Placera något på svamparna så de är helt täckta av smöret. Låt dra 1 timme.
Lyft svamparna ur smöret och skär i fina bitar till servering.
Löksky
2 + 1 rödlökar
rapsolja till stekning
1 msk strösocker
2 msk pressad citronsaft
5 dl viltfond (Gärna kokat på puts och ben från hjorten.)
maizena
salt
Skala, skiva och bryn 2 av lökarna hårt i olja. Tillsätt socker och låt karamelliseras. Slå på citronsaft och fond och låt reducera till 2/3 återstår. Sila av och red med maizena till önskad konsistens. Smaka av med salt.
Skala, skiva och bryn den sista löken i olja och lägg ner den i skyn vid servering.
Citronsyltad lök
4 röda steklökar
1 dl strösocker
1 dl pressad citronsaft
Skala och dela steklökarna.
Koka upp socker och citronsaft. Lägg ner lökarna i den heta lagen och låt svalna. Låt dra över natten.
Riven Svecia
4 stora champinjoner
smör till stekning
100 g grovriven lagrad Svecia
10 blad bladpersilja
1 tsk smör
Putsa, skiva och stek svampen hårt i smör. Blanda med riven Svecia, strimlad persilja och smör.
Lägg blandningen på en bit plastfilm och forma till en korv, lägg i frys över natten.
Ta fram rullen vid servering och riv på kallt rivjärn ner i en kastrull som stått i frysen. Strö över rätten vid servering.
Arrangera rätten som i en rund ring på tallrikar och slå såsen i mitten. Garnera med små blad av persilja
De 10 valda råvarorna från råvarukorgen:
Vispgrädde
Smör
Svecia
Kalvfond
Jordärtskockor
Champinjoner
Röd steklök
Bladpersilja
Strösocker
Citron
Recept: Daniel Räms
Foto: Magnus Skogslöf
