- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Chokladpavlova med yoghurtgrädde, bär och flagad mandel
Chokladpavlova med yoghurtgrädde, bär och flagad mandel
Chokladpavlova med yoghurtgrädde, bär och flagad mandel
Som dessert på min tjejmiddag serverade jag dessa underbara chokladpavlovor. Pavlova i miniformat toppad med en yoghurtgrädde blandad med bär och toppad med flagad mandel. Fantastiskt gott med en lite syrlig topping till den söta marängen. Kan tipsa om att frysa in överblivna äggvitor i plastpåsar när det inte går åt. De gick utmärkt att använda till maräng, inga problem att vispa upp dem. Använde här frysta bär som tinat, runnit av och sedan blandats med grädden, toppa med färska bär på sommaren. Marängen går utmärkt att förbereda, förvara i en lufttät burk.
Chokladpavlova med yoghurtgrädde, bär och flagad mandel 10 port
7 ekologiska äggvitor
5 1/4 dl strösocker
1/2 citron, saften
3 msk kakao
50 g flagad mandel + lite extra att toppa med
Topping:
5 dl vispgrädde
3 dl tjock naturell yoghurt 10 %
3 msk florsocker
1 l färska bär
Sätt ugnen på 130 grader. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke. Rör tills sockret att löst upp sig. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad tills den tjocknar och uppnår cirka 65 grader. Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten. Skeda ut marängen till små fluffiga marängberg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 45-55 minuter, de ska vara lite sega i mitten. Vispa grädden och blanda den med grekisk yoghurt och florsocker. Skeda ut den över marängbottnarna. Strö över bären och ev flagad mandel. Servera direkt.
(Recept: Leila Lindholm)


