- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Chokladkolapaj med färska bär och grädde
Chokladkolapaj med färska bär och grädde

Chokladkolapaj med färska bär och grädde
Den här pajen gjorde jag till en middag med mina vänner Anette och Fredrik, den är himmelsk. Går att förbereda helt och bara dekorera inför servering. Jag bakade dem i små formar men de blev i alla fall för mycket och för mäktigt. Rekommenderar att skära dem i små bitar och dekorera med de bär du tycker om och en klick grädde. Karamelliserade nötter är också gott till! Receptet kommer från Daniel Roos och boken Desserter med stil.
CHOKLADKOLAPAJ MED FÄRSKA BÄR OCH GRÄDDE 10-12 bitar
Chokladbotten:
2 1/2 dl strösocker
5 ägg
250 g smör
220 g mörk choklad
1 dl vetemjöl
1 krm salt
Chokladkola:
1/2 dl ljus sirap
3 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vispgrädde
180 g mörk choklad
180 g smör
Topping
Färska bär
Grädde
Karmelliserade nötter
Sätt ugnen på 200 grader.
Chokladbotten
Rör samman strösocker och ägg, det ska inte vispas. Smält smöret med chokladen. Rör försiktigt ner chokladen i äggblandningen och avsluta med att vända i de torra ingredienserna. Häll smeten i en ugnsform med bakplåtspapper i botten, cirka 20 x 25 centimeter med minst 3 centimeter hög kant. Baka i ugnen på 200 grader i 10 –12 minuter. Låt botten svalna i formen utan att lossa kanterna för kolan ska hällas ovanpå.
Chokladkola
Koka sirapen med strösocker, vispgrädde och mörk choklad till 119 grader, det är viktigt att röra ofta så att det inte bränner fast. Ta av kastrullen från plattan när kolan når 119 grader och rör i smöret. Häll kolasmeten ovanpå chokladbotten, frys sedan pajen i minst 2–3 timmar så att den hinner sätta sig helt. När den är helt frusen, skär loss den från kanterna med en vass kniv och dela den i 10–12 portionsbitar. Dekorera med bär, grädde och ev nötter.
