- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips – Carpaccio på porterfrostad oxrygg med ruccolasallad, champinjoner och parmesan
Kockens tips – Carpaccio på porterfrostad oxrygg med ruccolasallad, champinjoner och parmesan
Kockens tips – Carpaccio på porterfrostad oxrygg med ruccolasallad, champinjoner och parmesan
Denna varianten av carpaccio ger mycket mer smak än en klassik där man “bara” saltar och pepprar köttet . Ölen till marinaden kan man byta ut, har just nu på min nuvarande meny en oxfilé marinerad i Ale. Har man tillgång till lecitin, (SOSA produkt) som finns att köpa hos Werners Gourmetservice, då kan man toppa tallriken med olivoljeskum. Tillbehör till denna förrätt är ett gott grillat bröd.
Det var när jag jobbade på Hotell Reisen i Gamla Stan i Stockholm jag fick lära mig grunden till denna marinad. Dåvarande Köksmästaren Stefan Bjur var otroligt duktig att använda öl i maten.
Carpaccio på porterfrostad oxrygg med ruccolasallad , champinjoner och parmesan 4 port
400 g välputsad oxrygg (ryggbiff)
2 msk socker
1 msk salt
1 tsk krossade svartpepparkorn
2 msk smörgåskrasse
1 dl porter av starköl
Lägg köttet i en plastpåse och strö på de torra ingredienserna. Låt köttet stå med marinaden i några timmar (ca 2 h). Häll på öl i samma påse och låt köttet marinera i 2-3 dagar. Frys in köttbiten och låt vara i fryen minst 24 h. Ta ut köttet ett par timmar innan användning och lägg i kyl. Skiva så tunt som möjligt med din vassaste kniv, helst skärmaskin.
Ruccola sallad:
30 g ruccola
30 g romansallad, strimlad
40 g tunna skivor champinjoner
15 g blekselleri i strimlor
lite riven parmesan
lite hyvlad parmesan
4 rädisor, strimlade
1 msk olivolja
Blanda salladen och “dressa” den med olivoljan samt den rivna parmesanen.
Montering:
Lägg ut köttskivorna på tallriken så att skivorna täcker tallrikens uppläggningsyta. Lägg salladen på köttet. Lägg ut den hyvlade parmesan- Servera direkt!
Lycka till och glad sommar!
Markus Hilmander Gastromix Catering och
egna företaget Hilmanders Mat och Gastronomi Linköping
Twitter: @MarkusHilmander

