- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Caesarsallad med bacon och kyckling
Caesarsallad med bacon och kyckling

Caesarsallad med bacon och kyckling
Kan det bli en bättre kombination? Frisk krispig romansallad dressad med en smakrik salt dressing, knapriga krutonger, saftig kyckling, rökt fin bacon och tunna flagor av en vällagrad parmesan. Min favoriträtt att ta med på utflykt eller picknick, ingen blir besviken. Jag kombinerade den här rätten med en sval Saint Clair Riesling vilket, i mitt tycke var riktigt gott. Vinet fick en lite söt ton i kombination med maten. Tror säkert att vinexperterna här på DinVinguide kan ge fler tips. Hur som helst är detta ingen krånglig rätt och ska det gå riktigt snabbt så hoppa över kyckling och bacon. Mitt tips är att göra krutonger av bröd som är på gränsen att bli gammalt och sedan förvara dem i en lufttät burk. Gör gärna dubbel mängd dressing och använd det som blir över i t ex en pastasallad. Snabbmat deluxe!
Caesarsallad med bacon och kyckling 4 port
8 kycklinglår, dela varje lår i tre
8 skivor bacon
2 huvuden romansallad, gärna stora frilandsodlade
parmesanost, gärna vällagrad
Krutonger:
2 skivor vitt bröd
1/2 dl olivolja
salt och peppar
Lägg rivet eller skuret bröd på en plåt. Ringla över olivolja, salta och peppra. Stek eller ugnsrosta tills gyllenbruna, 175-200 grader i 10-15 min.
Caesardressing:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
3 sardeller, mosade
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1/2 vitlöksklyfta, fint riven
1 dl neutral olja t ex majsolja
Lägg ägget i sjudande vatten och koka det i 3 minuter. Ta upp det och spola det med kallt vatten. Dela ägget och skrapa ur det ur skalet med en tesked direkt ner i en matberedare (eller använd mixer eller elvisp). Kör bara precis så länge att ägget går sönder. Häll i vinäger, sardeller, senap, salt, peppar och vitlök. Låt allt blandas en kort stund. Sätt på matberedaren igen och tillsätt oljan långsamt i en fin stråle så att dressingen tjocknar till majonnäsliknande konsistens.
Montering:
Gör klart krutonger, dressing, stek bacon och kyckling. Dela varje kycklingdel i två. Dela romansalladen och spara de mindre bladen hela och dela de större. Dressa dem med dressingen. Fördela salladen på stora fat. Fördela kyckling, bacon, krutonger och parmesan över salladen. Servera direkt.
