- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Bullar med rabarber- och mandelmassefyllning
Bullar med rabarber- och mandelmassefyllning
Bullar med rabarber- och mandelmassefyllning
Det här är härliga sommarbullar att njuta av nu eller frysa in till vintern. Receptet ger mer sylt än vad som går åt till bullarna men är god i bland annat frukostfilen, på pannkakorna eller i syltkakor. Konditorilyxiga blir de som knutbullar, imponerar på vem som helst. Har tagit några beskrivande bilder på hur du går tillväga för att göra vackra knutbullar, enkla steg för steg beskrivningar.
Bullar med rabarber- och mandelmassefyllning ca 36 bullar
150 g smör
1 msk kardemummakärnor
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker eller vit sirap
1 ägg
50 g jäst (gärna för söta degar)
14-15 dl vetemjöl ( 840-900 g)
ägg till pensling
pärlsocker
Fyllning:
75 g smör, rumsvarmt
250 g mandelmassa, riven
1 dl rabarbersylt
Rabarbersylt:
670 g rabarber, i bitar
340 g syltsocker
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
Bulldeg: Smält smöret. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda ner mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg i smöret. Låt det bli fingervarmt. Finfördela jästen i en bunke och häll degspadet över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Jäs under duk i 45 min. Rabarbersylt: Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme till sylt. Låt svalna. Fyllning: Blanda smör, mandelmassa och sylt. Bulldeg: Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en ganska tunn rektangulär kaka. Bred på fyllningen och vik kakan dubbelt från långsidan. Skär ca 18 remsor (2 cm breda) av varje kaka. Gör ett ev. ett längsgående snitt i varje remsa. Tvinna remsorna och gör en lös knut, se till att ändarna hamnar under bullen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och jäst 40 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Pensla snurrorna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler.




