Brödsallad med helgrillad kyckling och chorizosmör

Brödsallad med helgrillad kyckling och chorizosmör

Bild från DinVinGuide

Den här salladen är en klar sommarfavorit som lätt varieras med säsongens grönsaker. De fräscha grönsakerna möter det krispiga brödet som sugit åt sig av grönsakernas härliga safter. Jag valde att grilla en hel kyckling men plattar ut den så att den går snabbt att tillaga. Det smakrika choritzosmöret som jag serverar till fyllde jag också kycklingen med för att få en härligt saftig och smakrik kyckling. Det här är tre recept du kan använda hela sommaren och kombinera med olika tillbehör.

Brödsallad med helgrillad kyckling och chorizosmör 4-6 port

Brödsallad:

4 tjocka skivor dagsgammalt bröd

2 msk olivolja

1-2 vitlöksklyfta, pressad

Salt

Peppar

1 stånd broccoli, i buketter och skivad stam

8 gröna sparrisar, i bitar

10 coktailtomater eller 2 normalstora, i bitar

100 g sockerärtor, halverade

1 liten rödlök, tunt skivad

10 cm gurka, i grova bitar

1 msk vit balsamvinäger

2 msk olivolja

Flingsalt

Svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Riv brödet i oregelbundna bitar och lägg i en plastpåse tillsammans med olivolja, vitlök, salt och peppar. Skaka om. Rosta brödet i ugnen ca 10 min eller tills det fått färg.

Koka broccoli och sparris hastigt i saltat vatten, spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda bröd och alla grönsaker i en stor skål tillsammans med balsamvinäger, olivolja, salt och peppar. Låt stå 20 minuter före servering.

Choritzosmör:

125 g choritzo, gärna rå

150 g mjukt smör

1 ½ tsk pimentón (rökt paprikapulver)

Salt

Peppar

Ta bort skinnet på den råa choritzon och stek innanmätet i en stekpanna med lite smör till en grov färs. Använder du annan chorizokorv så ta om möjligt bort skinnet och hacka korven mycket fint innan stekning. Krydda med pimentón och låt svalna. Rör samman korven med smör och smaka av med salt och peppar. Klicka ut på bakplåtspapper och rulla ihop till en tajt korv. Låt ligga i frysen minst två timmar och ta ut i rumstemperatur 15 minuter innan den skärs upp.

Kyckling:

1 (ca 2,3 kg) hel svensk ekologisk kyckling eller motsvarande

choritzosmör

salt

peppar

Klipp eller skär upp kycklingen längs bröstbenet, vik ut och platta till med kraft så kycklingen blir platt. Lossa försiktigt skinnet från köttet med fingrarna utan att det går sönder. Fördela choritzosmör, ca 50 g, under skinnet över hela kycklingen. Salta och peppra utanpå kycklingen. Grilla kycklingen på indirekt värme (kol på ena sidan) till innertemperaturen är ca 80 grader intill lårbenet. Skär och kontrollera att köttsaften är klar. Låt kycklingen vila under folie en stund. Dela upp kycklingen och servera med brödsallad och mer choritzosmör.

 

Bild från DinVinGuide
Om du träffar mig är det är inte så svårt att förstå att mat är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Att laga, läsa, prata och skriva om mat är min passion. Mat är för mig kärlek, lust och glädje. Alla har en relation till mat, vilket gör det så roligt att arbeta med. Dessutom blir jag aldrig någonsin fullärd, jag får lära mig något nytt av varje människa jag träffar och pratar mat med. Detta gör att jag hela tiden utvecklar mig och den ena dagen är inte den andra lik. Min matlagningsfilosofi är att laga mat från grunden och gärna med säsongens råvaror.

Sedan 2009 driver jag bloggen Vardag med Nordefors. Här hittar du recept både till vardag och fest samt en del utflykts- och trädgårdstips. Dessutom finns den senaste informationen om vad som händer i matbranschen. Är officiell bloggare för Årets Kock 2012 och 2013 samt nominerad till Matbloggspriset 2012.

Matbloggen Vardag med Nordefors: nordefors.com

Twitter: twitter.com/Nordefors
LinkedIn: Karoline Nordefors
Facebook: facebook.com/vardagmednordefors
Instagram: instagram.com/nordefors
Mail: vardagmednordefors[@]gmail.com