- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Brödsallad med helgrillad kyckling och chorizosmör
Brödsallad med helgrillad kyckling och chorizosmör
Brödsallad med helgrillad kyckling och chorizosmör
Den här salladen är en klar sommarfavorit som lätt varieras med säsongens grönsaker. De fräscha grönsakerna möter det krispiga brödet som sugit åt sig av grönsakernas härliga safter. Jag valde att grilla en hel kyckling men plattar ut den så att den går snabbt att tillaga. Det smakrika choritzosmöret som jag serverar till fyllde jag också kycklingen med för att få en härligt saftig och smakrik kyckling. Det här är tre recept du kan använda hela sommaren och kombinera med olika tillbehör.
Brödsallad med helgrillad kyckling och chorizosmör 4-6 port
Brödsallad:
4 tjocka skivor dagsgammalt bröd
2 msk olivolja
1-2 vitlöksklyfta, pressad
Salt
Peppar
1 stånd broccoli, i buketter och skivad stam
8 gröna sparrisar, i bitar
10 coktailtomater eller 2 normalstora, i bitar
100 g sockerärtor, halverade
1 liten rödlök, tunt skivad
10 cm gurka, i grova bitar
1 msk vit balsamvinäger
2 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Riv brödet i oregelbundna bitar och lägg i en plastpåse tillsammans med olivolja, vitlök, salt och peppar. Skaka om. Rosta brödet i ugnen ca 10 min eller tills det fått färg.
Koka broccoli och sparris hastigt i saltat vatten, spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda bröd och alla grönsaker i en stor skål tillsammans med balsamvinäger, olivolja, salt och peppar. Låt stå 20 minuter före servering.
Choritzosmör:
125 g choritzo, gärna rå
150 g mjukt smör
1 ½ tsk pimentón (rökt paprikapulver)
Salt
Peppar
Ta bort skinnet på den råa choritzon och stek innanmätet i en stekpanna med lite smör till en grov färs. Använder du annan chorizokorv så ta om möjligt bort skinnet och hacka korven mycket fint innan stekning. Krydda med pimentón och låt svalna. Rör samman korven med smör och smaka av med salt och peppar. Klicka ut på bakplåtspapper och rulla ihop till en tajt korv. Låt ligga i frysen minst två timmar och ta ut i rumstemperatur 15 minuter innan den skärs upp.
Kyckling:
1 (ca 2,3 kg) hel svensk ekologisk kyckling eller motsvarande
choritzosmör
salt
peppar
Klipp eller skär upp kycklingen längs bröstbenet, vik ut och platta till med kraft så kycklingen blir platt. Lossa försiktigt skinnet från köttet med fingrarna utan att det går sönder. Fördela choritzosmör, ca 50 g, under skinnet över hela kycklingen. Salta och peppra utanpå kycklingen. Grilla kycklingen på indirekt värme (kol på ena sidan) till innertemperaturen är ca 80 grader intill lårbenet. Skär och kontrollera att köttsaften är klar. Låt kycklingen vila under folie en stund. Dela upp kycklingen och servera med brödsallad och mer choritzosmör.
Sedan 2009 driver jag bloggen Vardag med Nordefors. Här hittar du recept både till vardag och fest samt en del utflykts- och trädgårdstips. Dessutom finns den senaste informationen om vad som händer i matbranschen. Är officiell bloggare för Årets Kock 2012 och 2013 samt nominerad till Matbloggspriset 2012.
Matbloggen Vardag med Nordefors: nordefors.com
Twitter: twitter.com/Nordefors
LinkedIn: Karoline Nordefors
Facebook: facebook.com/vardagmednordefors
Instagram: instagram.com/nordefors
Mail: vardagmednordefors[@]gmail.com