- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Bönbullar med saffranscouscous och yoghurtsås
Bönbullar med saffranscouscous och yoghurtsås
Bönbullar med saffranscouscous och yoghurtsås
Goda bönbullar gjorda på mixade bönor panerade med smakrika sesamfrön. Här serverade med couscous smaksatt med saffran, grönsaker och örter.
Bönbullar ca 30 st
2 burkar konserverade blandade bönor eller 400 g kokta kalla bönor
1/2 rödlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 krm – 1/2 tsk sambal oelek
1 msk tahini
2 1/2 msk ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
Panering:
1 dl sesamfrön
1/2 dl ströbröd
smör och/eller olja att steka i
Skölj bönorna om de kommer från burk. Mixa dem grovt. Rör ihop bönorna med övriga ingredienser. Forma små bollar med vattensköljda händer och vänd dem i en blandning av sesamfrön och ströbröd. Stek bollarna i smör och/eller olja i ca 5 minuter.
Yoghurtsås med ajvar relish
2 dl tjock naturell yoghurt
1-2 msk mild eller stark ajvar relish
salt
Rör ihop yoghurt och ajvar, smaka av med salt
Saffranscouscous 4 portioner
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 pkt saffran (½ g)
4 dl couscous
2 paprikor, i mindre bitar
1 citron, rivet skal
1 dl finhackad persilja
Koka upp vattnet i en kastrull och rör ut buljongen. Tillsätt saffran och couscous. Rör slätt och lägg på ett lock. Låt stå ca 5 minuter. Fluffa upp couscousen med en gaffel och lägg ut på ett stort fat. Låt svalna något. Blanda i paprika, rivet citronskal och persilja.