- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Blomkålspuré, stekt falukorv och sparris med brynt smör och rostad mandel
Blomkålspuré, stekt falukorv och sparris med brynt smör och rostad mandel
Blomkålspuré, stekt falukorv och sparris med brynt smör och rostad mandel
Nu när färskpotatisen kommit till butikerna är det utmärkt att göra en puré på blomkål. Den är mild i smaken och len precis som potatismos. Jag serverar en stekt falukorv som kommer från Hugos i Örserum, men du kan ersätta den med din favoritkorv. Sparris är i säsong och passar utmärkt till med det brynta smöret och den knapriga mandeln.
Blomkålspuré, stekt falukorv och sparris med brynt smör och rostad mandel 4 port
Puré:
1 stort blomkålshuvud, i bitar
mjölk, grädde eller créme fraiche
smör
salt
peppar
Korv:
600 g god falukorv, i skivor
Sparris:
1-2 buntar grön sparris
smör, brynt
flagad mandel, rostad
Koka blomkålen i saltat vatten (eller buljong om mer smak önskas) tills den är mjuk rakt igenom. Häll av vattnet och mixa sönder kålen med en stavmixer eller i assistent. Smaksätt purén med mjölk, smör, salt och peppar.
Stek korven och bryn smöret samtidigt i en kastrull.
Tvätta sparrisstänglarna i kallt vatten, skala och skär eventuellt bort någon centimeter nedtill. Välj en kastrull som är tillräckligt stor så att stänglarna kan ligga i hela sin längd. Koka upp vatten och salta, man kan även lägga i lite socker och en klick smör. Beroende på hur tjocka stänglarna är kokas dem mellan 8 – 15 minuter, prova med en sticka, koka dem inte för mjuka.
Servering: Lägg upp purén, korven och sparrisen på tallrikar. Häll över brynt smör och mandel.
