- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Asiatiska isbergskorgar med kyckling och dryckestips från Fredrik Schelin
Asiatiska isbergskorgar med kyckling och dryckestips från Fredrik Schelin
Asiatiska isbergskorgar med kyckling och dryckestips från Fredrik Schelin
Det här är en av mina favoriträtter! Smakrik kyckling med soja, chili och fisksås och förföriskt krispiga isbergssalladsblad. Den sötstarka chilisåsen och fräscha vårlöken gör rätten helt sanslöst god. Som huvudrätt räcker receptet till två personer. Om den serveras som förrätt kan den räcka till 4-6 personer. Ett utmärkt alternativ till fredagstacosen! Fredrik Schelin tipsar om dryck till maten.
Asiatiska isbergskorgar med kyckling 2-4 port
1 msk solrosolja
400 g kycklingfärs eller tärnat rått kycklingkött
3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad (för mer styrka så hacka hela chilin med frön)
1 1/2 msk fisksås
1 1/2 msk mörk soja
1 msk strösocker
5 salladslökar, finhackade
8 färska myntablad, finhackade eller lite torkad mynta
1 lime, juice
Till servering
1 litet huvud isbergssallad
Thailändsk sweet chilisås
Hetta upp solrosolja i en stor stekpanna på hög värme, lägg i kycklingfärs och stek i 2–3 minuter medan du delar färsen med en trägaffel. Tillsätt vitlök och chili och stek i någon minut till. Häll i fisksås, soja och socker, rör om och stek i ytterligare någon minut tills köttet får fin färg. Lägg sedan i hälften av salladslöken, hälften av myntan och all limejuice och stek i 1–2 minuter tills salladslöken börjar mjukna. Lägg en matsked färs på varje salladsblad, toppa med en klick sweet chili-sås och garnera med resten av salladslöken och myntan.
Fredrik Schelin startade sin första restaurang 1995 och driver idag restaurang med sin syster. Han är även vinkällarmästare, vinkonnässör, vinskribent samt grundare av Sweden Wine Club samt Dinvinguide.se. Fredrik är en person som gillar god mat och dryck i kombination och att göra resor till världens alla hörn. Men vardagen som småbarnspappa är det han uppskattar mest. Han är även frilansande mat och vinskribent med publicerade artiklar i bl a Allt om mat, Gourmet mfl och har fasta uppdrag på Östermalms Saluhall magasin samt Gran Turismo , är även producent för Vin-tv på dinvinguide.se. Member of Swedish Wine Writers Association & Circle of Wine Writers.
Ett fantastiskt vin under hundringen fyllt med toner av gula mogna plommon, citrusfrukter, honung och örter I en mjuk och behaglig balans med smörighet och fat I eftersmaken.
En härlig ale fyllt med frukt som uppvisar toner av aprikoser, skumbanan, citrus och en härlig brödighet. En perfekt matchning med hettan I rätten.
En favoritproducent, Louis Jadot från Bourgogne.
Vinet är elegant med inslag av härliga röda bär, eleganta tanniner, svag muskotnöt och viss örtighet i avslutet. Det perfekta vinet att bara avnjuta i goda vänners lag eller till den lättsammare maten som i det här fallet kyckling.