- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Konditor final 2-3 oktober 2014 – alla finalister och intervju med Per Bäckström
Årets Konditor final 2-3 oktober 2014 – alla finalister och intervju med Per Bäckström

Årets Konditor final 2-3 oktober 2014 – alla finalister och intervju med Per Bäckström
Tävlingen Årets Konditor går ut på att fem finalister under 10 timmar gör upp om det svenska mästerskapet i konditori. Det blir tre män och två kvinnor som tävlar i finalen av Årets Konditor 2014. Den 2-3 oktober avgörs finalen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Sofie Nilsson, Fotografiska muséet
Fredrik Otterberg, Delselius Konditori
Mattias Lundahl, Hotell Gässlingen
Per Bäckström, Wienercaféet
Sara Aasum Hultberg, Taverna Brillo
I 2014 års tävling är tävlingsmomenten följande:
Tårta
En våningstårta med arbetad dekor. Tårtan ska ha minst tre våningar.
Glassuppsättning
Finalisterna tillverkar en glassuppsättning, glasstårta eller glassbomb i valfri form (ej dessert).
Petit Four bricka
Finalisterna tillverkar fem olika sorters petit fourer. Två av dem ska vara chokladdoppade för hand.
Hemligt moment
Tävlingen innehåller ett hemligt moment som konditorerna inte kände till vid ansökningstillfället men som presenterades vid uttagningen. Det hemliga bakverket är gräddbakelser, vilka ska tillverkas i 18 exemplar.
Allt tillverkas på plats och från grunden. En jury bedömer sedan varje tävlingskategori för sig i smak, form och konsistens, samt en helhet av tävlingsprodukterna uppdukade som i ett skyltfönster.
INTERVJU MED PER BÄCKSTRÖM
Nuvarande arbetsplats: Wienercaféet i Stockholm (from 1/8 2014)
Antal år i branschen?
– Drygt 22 år som konditor.
Varför arbetar du som konditor och vad/vem var det som tog dig in i branschen?
– Jag tycker mitt jobb är fantastiskt kul varenda dag och det var jag själv som tog mig in i branschen, visste tidigt vad jag ville bli.
Vad äter du för bakverk när ingen ser?
– Ballerinakex.
Har du tidigare deltagit i Årets Konditor?
– Nej, det här är första gången som jag deltar i ÅK.
Vad betyder den här tävlingen för dig?
– Den betyder jättemycket och vinner jag så öppnas nog en massa dörrar och möjligheter.
Tävlingarna i Dessertmästarna, där du slutade trea, kommer de att hjälpa dig i den här tävlingen?
– Dessertmästarna gav mig ett självförtroende att tävla som jag inte hade innan, vilket kommer att hjälpa mig i Årets Konditor.
I ditt arbete vad är det absolut roligaste?
– Jag älskar att jobba med choklad och många olika smaker.
Kan du berätta om tre minnesvärda bakverk runt om i världen och var du åt dem?
– När jag jobbade i Holland så bakade vi gefulde koeken som är en typ av fylld mördegskaka som jag gillade direkt. För ett par år sen så var jag i Paris och åt Patrik Roshers praliner, de bästa i världen. Det kommer bli fler besök hos honom. Chokladfabrikens saltlakritskola är fantastiskt god och något jag alltid längtar efter att få äta varje dag.
Instagram: @pastrychef36
Foto: Sveriges bagare & konditorer/ Sara Trus.
