- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Kock 2015 SM i professionell matlagning – Vinnare Thomas Sjögren, Swedish Taste – Göteborg
Årets Kock 2015 SM i professionell matlagning – Vinnare Thomas Sjögren, Swedish Taste – Göteborg

Årets Kock 2015 SM i professionell matlagning – Vinnare Thomas Sjögren, Swedish Taste – Göteborg
Thomas Sjögren var den av finalisterna som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna i finalen av Årets Kock 2015. Han skulle på fem timmar tillaga en varmrätt med svenskt gårdslamm och fem smårätter med fisk och skaldjur från Västkusten och Norska havet.
Vid prisceremonin på Gothia Towers i Göteborg fick Thomas Sjögren ta emot guldmedaljen av H.K.H. Prins Carl Philip i närvaro av Sven-Erik Bucht, landsbygdsminiser, Hanna Halpern, VD Årets Kock och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och juryns ordförande.
Övriga priser
Daniel Engellau – silvermedalj Årets Kock 2015
Saori Ichihara – bronsmedalj Årets Kock 2015
Marie Skogström – Mottagare av Karin Franssons mentorpris 2015
Marina Slottskog – Bästa commis 2015
Namn: Thomas Sjögren
Uppväxt: Granö, 7 mil norr om Umeå
Bosatt: Göteborg
Tävlingsmeriter: Nordic chef of the year (2a), VM med Juniorkocklandslaget 2014 (2a)
Ålder: 23 år (född 1991)
Juryns motivering lyder
Välbalanserade fisk- och skaldjurskompositioner med stor respekt för huvudråvarorna. En välkomponerad lammrätt där vinnaren hanterat huvudråvaran på bästa möjliga sätt med personliga kombinationer.
Tävlingsrätt 1 – Fisk och skaldjur
Lättbakad Auroralax och hyvlade champinjoner med kräm på rostat kycklingskinn
Tartar på havskräfta med ingefära, krispig jordärtskocka och torkade blåbär
Pilgrimsmussla i sin juice med silverlök, brynt smör och citron
Blåmusslor med stjälkselleri, fänkål och äpple
Hackad lättgravad sill med rökt potatis, pepparrot och rå lök
Tävlingsrätt 2 – Lamm
Kolgrillad bog av lamm, rosastekt lammstek, savoykål fylld med syrlig potatiscrème, smörkokt kål och lök, lakritspicklad fänkål, stekt silverlök, senapsmarinerade kålskott, sotad pak choy, krispig kål och grillbuljong smaksatt med dragonolja.
Följ Tomas Sjögren på instagram: @thomassjgren
Foto: Magnus Skogslöf



