- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Kock 2014 – starttider, tävlingsuppgifter, tävlingsrätter och jury
Årets Kock 2014 – starttider, tävlingsuppgifter, tävlingsrätter och jury

Årets Kock 2014 – starttider, tävlingsuppgifter, tävlingsrätter och jury
Den 7 februari avgörs finalen i Årets Kock 2014 – SM i professionell matlagning på Stockholm Waterfront. Då gör sex kockar upp om Sveriges mest prestigefyllda kocktitel Årets Kock 2014. Under finalen har de tävlande totalt fem och en halv timme på sig att färdigställa två tävlingsuppgifter. Huvudråvaran i tävlingsuppgift ett är svensk anka och en fri tolkning av en klassisk rätt, helstekt anka med apelsinsås. Rätten ska presenteras med tre tillbehör av potatis, spetskål och gul lök samt därefter trancheras inför juryn. Den andra tävlingsrätten ska lagas utifrån huvudråvaran norsk skrei och 14 handplockade, färska, norska pilgrimsmusslor i skal. Övriga tävlingsvillkor är att det ska vara en modern, varm restaurangrätt och att råvarorna i möjligaste mån ska vara svenska och ekologiska samt att minst en ekologisk mjölkprodukt utöver smör ska ingå.
STARTORDNING
JESPER BOGREN, Norda Bar & Grill, Göteborg. Var i final i Årets Kock 2013.
Kl 7.30 – 13.00
Första rätten till jury kl. 11.00, andra rätten till juryn kl. 13.00

SEBASTIAN THURESON, Fredsgatan 12, Stockholm. Första gången han tävlar i Årets Kock.
Kl 7.45 – 13.15
Första rätten till jury kl. 11.15, andra rätten till juryn kl. 13.15

MARKUS WESTH, The Flying Elk i Stockholm. Var i semifinal Uppsala 2013.
Kl 8.00 – 13.30
Första rätten till jury kl. 11.30, andra rätten till juryn kl. 13.30

MARTIN BRAG, Brag & Frodell Mat, Stockholm. Var i final i Årets Kock 2013.
Kl 8.15–13.45
Första rätten till jury kl. 11.45, andra rätten till juryn kl. 13.45

JOHAN BACKÉUS. Var i final Årets Kock 2013.
Kl 8.30 – 14.00
Första rätten till jury kl. 12.00, andra rätten till juryn kl. 14.00

FILIP FASTÉN, Restaurant Frantzén, Stockholm. Tävlade i finalen av Årets Kock 2011.
Kl 8.45 – 14.15
Första rätten till jury kl. 12.15, andra rätten till juryn kl. 14.15

När Årets Kock 2014 avgörs den 7 februari är det en mycket rutinerad och meriterad jury som bedömer de tävlandes prestationer. Bland de totalt 24 jurymedlemmarna finns förutom H.K.H. Prins Carl Philip bland andra Margot Janse, en av Sydafrikas bästa kockar som driver gourmetkrogen Le Quartier Français. Hennes restaurang har bland annat blivit utnämnd till den bästa restaurangen i Afrika och Mellanöstern av Restaurang Magazine 7 år i följd.
I juryn sitter även Mathias Dahlgren, Stefano Catenacci, Henrik Norström, Håkan Thörnström och Björn Frantzén, som samtliga har eller har haft stjärnor i Guide Michelin.
Juryn är indelad i två grupper som bedömer en av de båda tävlingsuppgifterna var, utifrån smak och presentation. Det finns även en metodjury som tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken. Ytterligare en viktig aspekt är tiden, vid fördröjning sker poängavdrag.
Tävlingsuppgift 1: Huvudråvara svensk anka
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Juryns ordförande, Långbro Värdshus, Älvsjö. Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm. Henrik Norström, Lux Dag För Dag, Stockholm. Stefano Catenacci, kunglig hovtraktör, Operakällaren, Stockholm. Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip, Stockholm. Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö. Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm. Eva Östling, Visita. Leif Mannerström, Kometen, Göteborg. Henri de Sauvage, Arla Foods. Margot Janse, Le Quartier Français, Franschhoek, Sydafrika. Danyel Couet, Fredsgatan 12, Stockholm.
Tävlingsuppgift 2: Huvudråvara skrei och färska, norska, handplockade pilgrimsmusslor
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Juryns ordförande, Långbro Värdshus, Älvsjö. Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, Fondrestauranger, Göteborg. Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg. Björn Frantzén, Restaurant Frantzén, Stockholm. Paul Svensson, Fotografiska, Stockholm. Jonas Lundgren, Restaurang Jonas, Stockholm. Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och Restaurang Hjerta, Stockholm. Markus Aujalay, Årets Kock 2004, Winterviken, Stockholm. H. K. H. Prins Carl Philip. Anders Källström, Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Sayan Isaksson, Esperanto, Stockholm.
Metodjury
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget, Åre. Magnus Lindström, Årets Kock 2003, Swedish Taste, Göteborg. Cajsa Johansson, Cajsas kök, Uppsala.
Trancheringsdomare Tävlingsuppgift 1
Gunnar Forssell, Gastronomiska Akademien.
Jag som officiell bloggare finns på plats under finalen och uppdaterar kontinuerligt på twitter och instagram (@nordefors). Har du frågor så skicka mig dem så ska jag ta reda på svaren efter bästa förmåga.
