- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Kock 2014 – Sebastian Thureson om uppladdningen och tävlingsrätterna
Årets Kock 2014 – Sebastian Thureson om uppladdningen och tävlingsrätterna

Årets Kock 2014 – Sebastian Thureson om uppladdningen och tävlingsrätterna
Har chattat med Sebastian i flera dagar och igår fann vi tid att ses, mellan skrei- och ankträning. Som jag berättade igår följer jag tre av finalisterna i Årets Kock då jag är officiell bloggare för Electrolux och Årets Kock. Jag är väldigt nyfiken på den unga kocken som aldrig tävlat i Årets Kock tidigare. Nu är han i final, låt höra vad han hade att säga om sin träning och tankar kring tävlingen.
Sebastian arbetar till vardags som kock på den 1-stjärniga krogen Fredsgatan 12 eller F12 som den kallas. För ett par månader sedan fick han veta att huvudråvarorna i en av tävlingsrätterna var skrei och färska pilgrimmsmusslor. I sin semifinalrätt, som tog honom till final, tillagade han mjölkkokt gös och ballotine av svenska insjökräftor med rostad malt som bl a serverades med en kräftbuljong. Hans rätter ser enkla ut men det är en komplex uppbyggnad och smaker som exploderar i munnen. Skreirätten till finalen har ett enkelt lägg med den innehåller, också den, avancerade smaker. Han tävlar med mjölkpocherad skrei, sotad pilgrimsmussla, brandade, rotselleri och sås på rökt pilgrimsmusselrom. – Jag jobbade länge med att få ihop rätten som jag tycker består av två delar, skrei och pilgrimsmussla. Orginalidéen har omarbetats och utvecklats med tiden och jag har testat alla möjliga varianter, säger Sebastian. Hela rätten lagade han upp hela 15 gånger bara före receptinskicket och är nu väldigt nöjd. Sebastian berättar att han själv fiskar mycket och är van att hantera och laga fisk både privat och på krogen. Nu återstår det att se om han hanterar tävlingsnerverna och sätter sin rätt på tid.
Jag såg en bild på Sebastian när huvudråvaran till den första tävlingsrätten presenterades, ankan. Jag trodde han skulle svimma. – Tvärtom, jag tyckte det var skitbra och ville ha vildfågel, säger Sebastian. Det han tror avgör är krispigt skinn och att få till det på kort tid är svårt. Nu han har testat många varianter och kommit fram till den bästa, men det kan jag inte avslöja. Såsen som serveras till ankan är en apelsinsås med egen tolkning. – Jag vill att den ska smaka tydligt av apelsin men har också lagt till min egen knorr för det lilla extra, säger Sebastian. De tre garnityrerna potatis, spetskål och lök har han valt att hålla enkla. Det här är verkligen en utmanande uppgift som är en ny variant på råvarukorgen där alla ska laga samma rätt, verkligen spännande och old school.
Att tävla på så här hög nivå kräver riktigt hårt arbete men vad gör han för att vara i sitt livs form på finaldagen, förutom att träna på maträtten. – Jag vilar, träffar kompisar och tjejen. Försöker göra vardagliga saker för att slappna av, säger Sebastian. Försöker få honom att svara på vilka tre som hamnar på pallen i finalen. – Jag tror dagsformen avgör. Den som gör minst misstag vinner, säger Sebastian.
I den här satsningen är det viktigt med bra folk runt omkring sig för att bolla idéer och få tips. Sebastian har haft sin kökschef Erik Boll, Christoffer Ekman och Danyel Couet som sitt största stöd. – Jag ville inte ha för många personer runt om mig. Lätt att glömma sin egen filosofi, säger Sebastian. För den allra bästa uppladdningen på finaldagen tänker han sova gott. Ska veta precis vad jag ska göra för att kunna slappna av ordentligt.
Jag ger Sebastian en spark i baken och vet att han kommer göra sitt allra bästa i sin första Årets Kock tävling. Varmt lycka till!

