- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets bartender och Cocktailmässa 15 mars 2015 – Gothia Towers – Göteborg
Årets bartender och Cocktailmässa 15 mars 2015 – Gothia Towers – Göteborg

Årets bartender och Cocktailmässa 15 mars 2015 – Gothia Towers – Göteborg
Årets Bartender och Cocktailmässan 2015
Gothia Towers/Estrad, Göteborg. Ingång huvudentré Svenska Mässan, våning 1.
Entré: 100:-
Utställare:
Beriksson, Spirit of Hven, Klar-is & sms-resurs, Fondberg, Brämhultsjuice, Vivona, Stellan Kramer, Diageo, Virtuous Spirits, Geranium, Tevsjö Destilleri, Edrington, Haugen-Gruppen, Philipson Söderberg, Cask & Co, SBG.
Utställande skolor: Studium Göteborg / EBS / Cocktailskolan
Årets Bartender
Årets Bartender är de officiella Svenska Mästerskapen i drinkblandning. Sveriges Bartenders Gille arrangerar detta mästerskap en gång per år i tävlingsgrenarna Klassisk och Flair. Årets Bartender är Sveriges äldsta, största och enda rikstäckande drinktävling, samt enda märkesobundna mästerskapet.
Tävlingsregler “Klassisk” – egenkomponerad drink i temat ”Longdrink – Inspired by the great classics”
Max sex ingredienser inklusive droppar och stänk. Mängden alkoholhaltig dryck är maximerad till 7 cl. Endast produkter som finns tillgängliga i Sverige får lov att användas. Blandningstiden är sex minuter och fem likadana och fullt dekorerade drinkar ska blandas. En teknisk domare bedömer hela framförandet samt kontrollerar receptet samt en smakjury bestående av fyra personer, bedömer sedan drinkarna utefter smak, utseende, arom och helhet. I slutfinalen gör de sex bartenders med högst poäng gör upp i “Varukorgsfinal”, där de tävlande ställs inför en ny utmaning att nyskapa, dekorera, organisera samt mixa/blanda/kreera en helt ny drink.
Vinnaren i Årets Bartender och Årets Flair-Bartender representerar Sveriges Bartenders Gille (SBG) i VM – World Cocktail Championship i Sofia, Bulgarien 11-15 oktober som årligen arrangeras av International Bartenders Association (IBA).
Tävlingsregler “Flair”
I Årets Flair Bartender får bartendern göra ett recept i vilken drinkkategori han/hon vill. Dennes drink måste dock vara någon av drinktyperna: Before-Dinner Cocktail, After-Dinner Cocktail, Longdrink eller en Fancy Cocktail. Vilken metod som helst kan användas för att göra sin drink. Deltagaren ska göra tre exemplar av sin drink och har fem minuter på sig att genomföra sitt nummer. Poäng dras av om deltagaren går över denna tid och kommer att uteslutas om tiden går över 6 minuter. Regler för drinken är desamma som för kategorien ”Klassiskt”.
Hålltider
15.00 Mässan öppnar
15.45 HEAT 1 – 4 (Grundomgång klassisk)
17.20 Presentation av ”HEAT tvåor” som går till ”2:a chansen”
17.30 ”HEAT-segrarna” som går direkt till final presenteras
18.00 ”2:a chansen” till de två sista finalplatserna
18.45 Presentation av de sex slutfinalisterna samt finaldomarna
19.00 – 19.45 Slutfinal (klassiskt) inför publik
Paus
20.30 Prisutdelning
21.00 Mässan stänger
Efterfest på Heaven 23
Årets Bartender ”Flair”
Preliminära starttider
16.50 Tävlande 1 Joakim Hafström – Stockholms Barakademi – Stockholm
17.10 Tävlande 2 Benjamin Seifter – Shahrzad – Stockholm
17.40 Tävlande 3 Johan Pålsson – Paddys – Malmö
18.15 Tävlande 4 Emil Sundvinsson – European Bartender School och Pure Nightclub – Stockholm
Finalisterna i tävlings kategorien “Klassikt”
HEAT 1
Lars Möllerström – Dalwhinnie – Östersund
Robin Nockmar – Sky bar Radisson Blu – Stockholm
Alexander Pidiakis – Paddy’s – Malmö
David Berfner – Riverton View – Göteborg
Dosa Ivanov – Norda bar & grill – Göteborg
HEAT 2
Shuan Dawad – Boulebar – Malmö
Ante Kallström – Dalwhinnie – Östersund
Anton Trulsson – Harrys – Halmstad
Alexander Wahlgren – Grand Escalier – Stockholm
Fredrik Lundegård – Mat & Destillat – Lund
HEAT 3
Sebastian Allinger – Invit bar X – Luleå
Jacob Schaar – Grand Hotel – Lund
Marcus Carlström – Adelgatan – Malmö
John Söderberg – Steampunk – Göteborg
Mikael Ternqvist – Dalwhinnie – Östersund
HEAT 4
Petter Askman – Mat & Destillat – Lund
Örjan Åstrand – Tennstopet – Stockholm
Christel Möller – The Company – Borås
Andreas Jansson – Lagerqvist – Norrköping
Kenneth Swärd – Mat & Destillat – Lund
Regerande mästare från 2014
Årets flair bartender: Johannes Kinch – EBS – Stockholm
Årets Bartender: Dosa Ivanov – Norda Bar & Grill – Göteborg
Årets Teknikpris: Marcus Carlström – Prins Bernhard – Malmö
Årets Debutant: Raul Nunez – Restaurang Lingon – Uppsala
Karoline Nordefors sitter med i juryn för Årets Bartender och uppdaterar med information på twitter och instagram under @nordefors.

