Ankleverterrine med äppelkompott och Toast med ankbröst, äppelsallad och valnötter + vintips

Ankleverterrine med äppelkompott och Toast med ankbröst, äppelsallad och valnötter + vintips

Till en Matkreatörsmiddag hade vi tema champagne och kanapéer. Det här var mitt bidrag och jag valde att bara använda anka.

Här en liten kanapée på rågbröd, mjuk smakrik ankleverterrine och en frisk äppelkompott. Den större toasten med rosastekt saftigt ankbröst serverar jag på ett rostat valnötsbröd med en valnötskräm, rostade valnötter och krispig äppelsallad. En sanslöst läcker duo att servera till ett glas champagne, eller flera för alla del.

Ankleverterrine på rågbröd med äppelkompott och valnötsbröd med valnötscréme, rosastekt ankbröst, äppelsallad med valnötsolja och rostade valnötter

Ankleverterrine med äppelkompott 15-20 snittar

150 g ankleverterrine

5 rågbröd, skivor

2 msk smör

1 dl äppelkompott, (se recept nedan)

ev. 1 knippa citronmeliss, till garnering

Äppelkompott:

4 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i kuber

1 dl vatten

1/2 dl socker

1/2 citron, saften

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka äppelbitarna på medelvärme tills de är mjuka och nästan sönderfallande. Kyl.

Montering:

Smöra brödet och skär det i rektanglar, ca 3 x 4 cm. Skär den kylda anklevern med varm kniv i lika stora rektanglar och lägg dem på brödet. Toppa med äppelkompott och ev. citronmeliss inför servering.

Toast med ankbröst och äppelsallad med valnötter 20 små snittar eller 8 större toast

1 ankbröst (ca 400 g)

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Valnötskräm:

50 g valnötter

3/4 dl mjölk

100 g färskost, naturell

1 krm salt

Äppelsallad:

1 äpple, syrligt

2 tsk valnötsolja

Garnering:

5 skivor valnötsbröd eller surdegsbröd

valnötter, rostade

Metod:

Sätt ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i skinnet på ankbröstet med en vass kniv. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och stek ankbröstet med skinnsidan ner ca 3 min. Vänd och stek 2 min på andra sidan. Lägg ankbröstet i en ugnssäker form och efterstek till 65° innertemperatur, ca 30 min. Låt svalna och ställ kallt.

Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Spara hälften av nötterna till garnering. Koka resten i mjölk 30 min.  Mixa och blanda med färskost och salt. Låt kallna.

Skala, kärna ur och finstrimla äpplet. Blanda med valnötsolja. Rosta brödet och skär i 20 bitar. Skär ankbröstet i tunna skivor. Bred valnötskrämen på brödet och lägg ankskivorna ovanpå. Garnera med valnötter och äppelsallad.

Fredrik Schelin dinvinguide.loc:8000
Fredrik Schelin tipsar

Mina val av champagne i detta fall blev två stycken som har tydlig sötma och en som har tydlig mognad. Sötman balanserar sötman och frukten i rätten och är även fantastiska matchningar till desserter. Men slutvalet föll på Palmer som är en champagne som ger mycket för pengarna och en av få hus som fortfarande släpper äldre årgångar. Mognaden som ger toner av torkade frukter och honung matchar perfekt till rätten dessutom till ett extremt bra pris.

166663

Palmer & Co Millésime Brut (nr 7867) 269:-

3952

Veuve Clicquot “Gula Änkan” (nr 7421) 399:-