- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Snabb rotfruksgratäng med dijon
Snabb rotfruksgratäng med dijon
Snabb rotfruksgratäng med dijon
Plötsligt händer det att falukorven kommer fram. Då tycker jag det krävs ett gott tillbehör. Här har jag rivit rotfrukter och stekt dem som en rösti i stekpannan. För att göra detta till ett smakrikt tillbehör slår jag på grädde blandat med dijon. Detta är en supersnabb rotfruktsgratäng som kan varieras med andra smaksättningar.
Snabb rotfruktsgratäng med dijon 4 port
600-700 g blandade rotfrukter (potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot)
1 purjolök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör eller olja
1 1/2 dl matlagningsgrädde
2 tsk dijon eller efter smak
Skala och riv rotfrukterna. Skölj och strimla purjolöken. Blanda allt med salt och peppar. Hetta upp smöret i en stor stekpanna (gärna med släppa lätt beläggning). Häll i rotfrukterna och platta till med en stekspade. Stek 5 min eller tills kakan har fått färg. Lägg ett stort lock på stekpannan och vänd upp kakan. Låt sedan kakan glida ner i pannan igen med den ostekta sidan nedåt. Skär kakan i fyra bitar och häll över grädden blandat med dijonsenap (smaka gärna av gräddblandningen, tillsätt mer dijon om det behövs). Stek på svag värme i ytterligare 10 min. Servera till korv, köttbullar, kyckling eller kallskuret. Det är gott med en klick smakrik senap till.
