- Hem /
- skribenter /
- Jerry Lindahl /
Veckans öl, eller nyss drucket av Jerry Lindahl Vecka 25, 2013
Veckans öl, eller nyss drucket av Jerry Lindahl Vecka 25, 2013
Veckans öl, eller nyss drucket av Jerry Lindahl Vecka 25, 2013
Tuborg Classic, en äkta Wiener?
Jag och min sambo spenderade sista dagen av vår kortsemester i Köpenhamn på Glyptoteket. Det var i mitten av december för ett par år sedan och var kallt som fan. Vi bestämde oss för att ta en bit mat i restaurangen. Jag stod som bäst och funderade över vad jag skulle dricka till min mat då jag uppmärksammade en öltapp med ett märke jag inte sett förr. Tuborg Classic stod det med ett vackert typsnitt och som visade sig vara en mellanmörk lageröl medfyllig kropp och maltig smak och trevlig beska. Helt i min smak.
Öltypen heter egentligen Wiener och såg dagens ljus någon gång 1841 i Schwechat strax utanför Wien i Österrike. Då var den förmodligen mörkare och fram för allt ofiltrerad. I dag bryggs det inte något wieneröl i Österrike. Däremot i vissa områden i Tyskland, bland annat i Franken och Bayern där vi fått namnet som vanligtvis förknippas med mörk lageröl här hemma, så kallad bayerskt öl.
Tuborg Classic bryggdes första gången 1993 som ett jubileumsöl för att fira Tuborgs 120-årsdag och är i dag Danmarks tredje bäst säljande öl. Jag har aldrig sett den på den svenska marknaden, tyvärr och jag tycker att det är både lite sorgligt och trist att man inte introducerar den här utan i stället försöker hotta upp gamla ölmärken eller lancera nya ölmärken som alla vet kommer att försvinna inom något år eller två.
Tuborg Classic finns på fat, burk eller flaska och licensbryggs även på Island där den smakar fantastiskt tack vare Islands mjuka vatten. Personligen föredrar jag den på fat men det är av naturliga skäl svårt att ta med mig hem så jag får nöja mig med flaskan som kan vara rätt svår att hitta. Det blir ofta burkvarianten.
Man använder flera maltsorter, bland annat münchener-, caramell- och färgmalt vilket gör detta öl ypperligt till svensk husmanskost. Personligen dricker jag den med välbehag källarkall till matjessill med klassiska tillbehör.
