- Hem /
- skribenter /
- Jerry Lindahl /
Veckans öl eller nyss drucket av Jerry Lindahl
Veckans öl eller nyss drucket av Jerry Lindahl

Veckans öl eller nyss drucket av Jerry Lindahl
Nu är det äntligen vinter och då gäller det att passa på.
Vissa saker smakar som bäst när det är riktigt kallt. Jag tänker närmast på bocköl som är en starkare form av lageröl. Men som med allt annat är inte alla starka lageröl samma sak som bocköl. För att passa in i kategorin bör de vara mjuka, maltiga med allt från antydan till uttalad sötma beroende på typ och alkoholstyrka. Humlebeskan ska med andra ord inte vara för påträngande och amarillo- och caskadhumle är absolut förbjudet. I alla fall i min värld. Det finns även veteölsvarianter som hamnar inom kategorin men benämns ofta weizenbock.
Nu är det de mörka dubbelbockarna som jag har åtanke. Bara för att de benämns dubbelbock betyder det inte att de är dubbelt så starka. Enligt tysk lag måste de visserligen ha en stamvörtstyrka, sockerhalten i mäsken vid jäsning, på 16% vilket i praktiken ger en alkoholstyrka på 6-7% alkohol. Det finns naturligtvis starkare varianter av dubbelbockar men också eisbock där man går ett steg längre och fryser bort materia för att höja alkoholhalten efter jäsningen. En eisbock blir mycket söt och är närmast att beteckna som ett dessertöl och passar bra till brylépudding eller prinsesstårta. Våga prova själv.
Åter till de mörka bockölen som passar bäst nu när vi har fått riktig vinter i stora delar av landet. En bocköl är en fantastisk öl att dricka när man kommer in från en lång promenad där det har blåst smådjävlar från norr och man nästan tappat känseln i ansiktet och kroppen. Känn hur den mörka maltigt söta ölen gnurglar ner i svaljet och alkoholhalten värmer gott inuti kroppen och sakta får dina lemmar att tina igen. En dubbelbock ska trots väderleken inte serveras varm, inte ens rumstempererad. Då kommer alkoholsmaken att göra sig påmind. Kall och gärna i ett keramikstop eller tennstop som jag själv brukar använda. Alkoholen gör jobbet och värmer din kropp.
Vid en snabb koll på Systembolagets hemsida är det mest ljusa bocköl och någon vetebock. Det finns fyra mörka bocköl listade viket jag tycker är tragiskt. Samuel Adams Double Bock Imperial Series är helt slut och går inte att överhuvudtaget att få tag i. Einbecker Ur-Bock Dunkel (nr 71562) 6,5% 23.60 kr är notera som “tillfälligt slut” vilket kan innebära att den är helslut och inte dyker upp igen.
En personlig favorit som dessutom inte är så söt är Ayinger Winter-Bock (nr 11011) 6% och kostar 30,40 kr för en flaska. Det finns sprida skurar kvar på Systembolagets butiker så det är bra att rycka några flaskor om ni kommer över dem. Skulle de ändå vara slut så går den enligt importören Brill fortfarande att beställa. Denna delikatess kan jag dricka mig fördärvad på.
Weltenburger Kloster Asam-Bock (nr 81497) 7,2% 28,40 kr verkar fortfarande att beställa. Missa i så fall inte chansen.
