- Hem /
- skribenter /
- Jerry Lindahl /
Veckans öl, eller nyss drucket av Jerry Lindahl
Veckans öl, eller nyss drucket av Jerry Lindahl

Veckans öl, eller nyss drucket av Jerry Lindahl
Liefmans Glühkriek
Nu har första advent varit och jag är redan trött på söt sliskig och varm glögg. Visst är det trevligt att träffas på advent och under eftermiddagen när mörkret faller dricka något värmande när det blåser runt knuten och förhoppningsvis har snöat. Men varför måste allt vara så sött?
Men det finns alternativ som inte är ett substitut utan står på egna ben. Liefmans Glühkriek är ett fruktöl som kan serveras antingen uppvärmt på vintern i stället för glögg eller källarsvalt som svalkande drink om sommaren. Öltypen är något så unikt som en blandning av ekfatslagrad oud bruin och körsbärslambik även kallat kriek. Alltså spontana ölsorter. Blandningen har kryddats med kanel, kardemumma och pomerans och har en härligt kryddig, fruktig och fräsch smak med en tydlig syra vilket gör att ölet inte blir kladdigt sött vare sig man dricker det svalt eller när det värms upp.
Liefmans Glühkriek är en säsongsprodukt och säljs några månader i samband med julölssläppet så det gäller att passa på för risken är stor att det tar slut. De flesta som är skeptiska brukar bli omvända när de provat. Ett tips är att inte tala om att det är ett frukt öl innan vederbörande smakat. Så fort man nämner ordet öl så tänker den generelle svensken på en stor stark. Något som ofta är ljust, beskt och mer eller mindre kolsyrat. När man då smakar på något med ordet öl och det smakar helt annorlunda än förväntat så blir kommentaren oftast,
— Det här smakar ju inte öl!
Något som säger mer om personens erfarenhetshandikapp i frågan. Det ska absolut inte värmas för hårt så man får vara på sin vakt så att det inte kokar över. Förutom att ölet blir förstört så blir det väldigt kladdigt. Häll i en kastrull och lägg på lock och värm på något högre än medelvärme så brukar det bli bra. Liefmans Glühkriek passar lika bra till nötter, russin och pepparkakor som glögg. Skulle man mot förmodan få några flaskor över så går de bra att lagra liggande till sommaren och svalka sig med en varm sommardag.
Brouwerij Liefmans ligger i Oudenaarde i belgiska Östflandern. Bryggeriet grundades 1679 och har idag uppnått kultstatus. Sedan starten har Liefmans producerat ett antal spännande lambiker, gueuze och oud bruin med olika frukter och bär. Flera av dem finns på Systembolaget. Bryggeriets karakteristiska smaker kommer bland annat att man jäser sina olika öl i öppna bryggkar, använder sig av kryddor, frukter och bär samt att man blandar lagrat och olagrat öl som därefter får mogna på flaska i källarvalven vid Oudenaarde.
Vid bryggningen använder man sig av ljus malt och flera sorters mörk malt. Efter jäsning som tar en vecka får ölet mogna minst två år, undantaget krieken som bara får mogna ett år.
Ursprungligen bryggde man smaksatt och blandat öl för att bevara ölet som bryggts vintertid för att kunna avnjuta dem under sommarmånaderna. Yngre öl blandas med äldre för att återupplivas och ge blandningen en komplexare, djupare och på alla sett rikare smak. Liefmans bryggeri var först med att slå in flaskorna i papper och alla flaskor är inslagna för hand villket ger en exklusiv känsla och de pryder verkligen sin plats på julbordet.
Liefmans Glühkriek har nr 11376 på Systembolaget tillfälliga sortiment och har 6% alkohol samt kostar 57 kr på stor flaska.
Importör: Galatea


