- Hem /
- skribenter /
- Jerry Lindahl /
Vad ska jag dricka för öl på nyår?
Vad ska jag dricka för öl på nyår?

Vad ska jag dricka för öl på nyår?
Veckans öl, eller nyss drucket av Jerry Lindahl 2013
Även en ölfantast som jag själv brukar dricka champagne vid tolvslaget på nyår. Men det finns alltid alternativ och det brukar vara långt till att maten ska serveras med efterföljande tolvslag några timmar senare.
Det sitter ju alltid bra med en pilsner när jag lagar mat. I det fallet kan jag faktiskt nöja mig med en Lapin Kulta. Den är lagom brödig, friskt besk och okomplicerad men samtidigt törstsläckande när det är varmt vid spisen i köket. Men låt oss nu utgå ifrån att jag ska ha nyårsmiddag och genomgående servera öl till.
Som en aperitif väljer jag Duvel, en klassisk belgisk ale med lite tryck i så gästerna kommer i gång. Jag serverar den naturligtvis i vinglas och ungefärlig samma mängd som om det vore vin. Glöm inte att vända uppochner på flaskorna innan du serverar dem och var beredd på att det kan skumma över när du öppnar dem. Apropå skumma över så har jag en anekdot om det men den kommer längre ner.
Om huvudrätten ska vara fisk är det brukligt att ha ett vitt vin till. Jag väljer naturligtvis en veteöl i stället. Om jag ska ta hefe eller dunkel beror nog mer på tillbehören. Är det lätta smaker blir det en hefe och är det mer fett, smakrikt och/eller kryddigt skulle jag förmodligen föreslå en dunkel i stället. Ett annat alternativ vore att servera en belgisk blond som man i bland kan ha tur att hitta på stora flaskor som blir lite festligare på bordet. Fegar man kan man ju satsa på en kristall som är filtrerad och just är kristallklar och inte har nått. Inte ens smak.
Om huvudrätten är en traditionell kötträtt är det vanligast att man serverar ett fylligt rött vin. Till nyår vill man kanske kosta på sig något extra så det kanske blir en ripasso eller rent av en amarone. Jag kontrar med ett par fylliga belgare i stället. Det brukar klagas på att de är så starka och det kan väl ligga nått i det. En öl brukar normalt sett inte vara mellan 7 till 9 procent. För det första dricker man den här typen av öl ungefär som vin. Jag har aldrig förstått varför man ska ha ett glas vatten till en kall lageröl. Den är ju törstsläckande i sig. Men till de belgiska fyllig och alkoholstarka ölen är det däremot motiverat. Om man jämför alkoholstyrkorna så brukar en ripasso vara ca 12%, en amarone ca 14-17% vilket betyder att den är närmare den dubbla alkoholstyrkan jämfört med ölen. Så vad var det om alkoholstyrka egentligen?
Till dessert satsar jag på ett säkert kort som jag aldrig tröttnar på och gör en egen kladdkaka och serverar den med vispgrädde o porter. Portern skall inte vara vare sig för besk eller för alkoholstark och grädden spettsar jag med ett par centiliter punsch. Sedan är det bra att vänta in tolvslaget med efterföljande vickning.
Vickning kallas en måltid som äts framåt småtimmarna eller natten. Klassiska rätter är Janssons frestelse eller pytt i panna och sköljs vanligtvis ner med ett par öl och en snaps. Vickning bjöds förr som avskedsmåltid då gästerna ofta hade lång väg att färdas hem och är en sedvänja som innebär att man ofta bjuder sina gäster godnatt med ett mål mat. I dag åker alla taxi eller tar bilen och då faller hela idén på sin egen orimlighet. Själv brukar jag och min sambo äta vickning när vi kommer hem efter en blöt kväll.
I dag är tyvärr vickningen en utrotningshotad sport då alla tar en taxi hem efter festligheterna vilket är lite tråkigt. Nattvickning är en både välbehövlig och trevlig företeelse och en lika viktig del av vårt kulturarv som snapsvisorna. Slå vakt om dem och vårda dem ömt.
Och så tar jag en avslutande anekdot och jag tänker speciellt på ett nyår när jag och min sambo var bortbjudna. Vi åt en fantastisk sjurätters middag där det serverades en unikt vald champagne till varje rätt utom den sista då det var rött vin i stället som gällde. Jag är som bekant inte överförtjust i rödvin vilket värden tagit till sig. Så medan de andra drack ett gott vällagrat rödpang så erbjöds jag öl.
Du får en Chimay Blå i stället upplyste värden mig. Den står på trappan fortsatte han. Jag gick ut på trappen och fann en stor flaska Chimay Blå. Vi satt där vid bordet och samspråkade medan värden serverade det röda vinet till alla närvarande utom mig. Jag bestämde mig för att öppna min ölflaska som även den var på sjuttiofem centiliter med champagnekork och allt.
Jag har lagrat den i min vinkällare i tre år så den borde vara utmärkt berättade värden för mig.
Det lät ju fantastiskt. Jag ställde mig upp fattade flaska med tummen över korken som säkerhetsåtgärd och lossade omsorgsfullt grimman och vred därefter försiktigt på korken som lossnade betydligt snabbare än vad jag räknat med ett ljudligt plopp! Jag hann precis ställa ner flaskan på bordet igen innan det började skumma över nått helt otroligt.
Jag anser mig rätt luttrad på att öppna stora ölflaskor liksom champagnebuteljer och vet att grundregeln är att få bort korken så fort som möjligt och inte, jag upprepar inte försöka hålla tillbaka något som skummar över i en flaska. Det ökar bara på trycket i flaskan. Det smartaste man kan göra är att ha ett glas i närheten och bara kvickt hälla över lite i glaset så slutar det ganska snart att skumma över. Behöver jag upplysa er att jag gjorde precis tvärt emot. I ren reflex tryckte jag handen mot flaskmynningen på flaska där den nu stod på bordet för att förhindra att det skulle skumma över ännu mer med påföljd att som jag sa trycket ökade i flaska och det spreds en kaskad av öl i ögonhöjd runt hela bordet med påföljd att samtliga deltagare fick en öldusch rakt i ansiktet. Själv har jag sällan eller aldrig varit så blöt med kläderna på. Min marinoulltröja påminde mer om en nyss använd disktrasa än om en marinoulltröja. Och i den stora ölflaska fanns knappt något öl kvar. Jag har än till denna dag ingen aning om vad som gick snett förutom min egen klantighet förstås. Ölet kunde vara för varmt, flaskan kan ha blivit skakad eller efterjäst på flaskan. Men ölmarinerad blev jag i alla fall.
Vid spisen:
Lapin Kulta 5,2 (nr 1594) 12,90 kr
Som välkomstdrink och/eller aperitif:
Duvel 8,5% (nr 1654) 24,90 kr
Om det är fisk som serveras:
Weihenstephaner Kristall Weissbier 5,4% (nr 1512) 21,90 kr
Franziskaner Hefe-Weissbier 5,0% (nr 1687) 20,90 kr
Erdinger Weissbier Dunkel 5,3% (nr 1542) 21,90 kr
Om det är kött som serveras:
Kwak 8% (nr 1664) 22,90 krLa Rulles Cuvée Meilleurs Voeux 7,3% (nr 11943) 65,00 kr Obs! Stor flaska
Maredsous 8, 8% (nr 1496) 58,90 kr
Obs! Stor flaska
Att öppna vid tolvslaget och inte spruta på grannen eller hälla i snödrivan utan att drickas andaktsfullt:
N’Ice Chouffe 10% (nr 11364) 56,90 kr
Obs! Stor flaska
Och så ett glutenfritt alternativ för alla ölälskare som har lite problem med gluten.
Green’s Dark 5,8% Glutenfri (nr 1306) 24,90 kr
Till vickningen,
en pytt eller Janssons frestelse dricker jag upp de överblivna Lapin Kulta.








