- Hem /
- skribenter /
- Jerry Lindahl /
Nu är det dags att krydda din egen snaps till påsk
Nu är det dags att krydda din egen snaps till påsk
Nu är det dags att krydda din egen snaps till påsk
Av Jerry Lindahl
Jag har alltid tyckt att krydda mitt eget brännvin är en både spännande och kul hobby. Det är absolut inte svårt men det finns några saker man bör ha i åtanke som nybörjare. För det första ska man inte använda för starkt brännvin. Max 40% är lagom. Är brännvinet för starkt lakar det ut obehagliga smak- och bitterämnen och det blir aldrig bra. Jag har med stor framgång använt Explorer på 37,5% eller Brännvin Special som bara är på 32% alkohol. Jag har även provat att krydda med andra vodkor med olika ursprung. En del blir hyfsade medan andra blir gräsliga.
Ett bra trick är att använda ett redan kryddat brännvin, exempelvis Skåne Akvavit, så får man en grundstomme att komplettera med de egna smaker man önskar. Valet av örter och kryddor är också av vikt. Som nybörjare har man en tendens att ta i lite för mycket. Med andra ord för många sorter och för mycket av varje sort och sedan till råga på allt låta det ligga på tog för länge på kryddblandningen. Undvik det genom att tänka efter vad du vill ha för resultat eller vad du ska dricka din snaps till. Välj några få örter, frukter och/eller kryddor som kan passa ihop. När blandningen legat några dagar är det dags att smaka av. Ta en tesked och häll några droppa i och prova. Man känner ganska lätt om det är färdigt eller behöver mer tid.
Det är stor skillnad att använda färska råvaror som kommer att förändras mycket och snabbt till smak och karaktär än att utgå från torkade kryddor som är betydligt stabilare. Där har redan mycket av förändringen skett under själva torkningsprocessen.
Kryddat brännvin som säljs på Systembolaget har i princip alltid utgått från torkade kryddor undantaget Svartavinbärsbrännvin som tillreds på färska bär. Det medför också en betydligt kortare hållbarhet, man garanterar inte mer än ett år på oöppnad flaska.
Har man dålig fantasi eller känner sig osäker kan man utgå ifrån ett redan färdigt recept. Det kryllar ut av brännvinskryddarböcker, både gamla och nya, så det är inga problem. Jag har själv köpt de flestaDäremot ska man passa sig för att ställa sin kryddning i fönstret som det rekommenderas i vissa gamla böcker. Solen bryter ner de färska örter och kryddor som man använder och det kan ganska fort och smaka solkigt och obehagligt. Bättre är att låta kryddningen dra mörkt och svalt men låt det inte dra för länge. Det är nog det viktigaste rådet. För då går det alltid att späda ut om smaken blir för kraftig. Har det legat för länge så det smakar besk finns inget att göra än att hälla ut och börja om och då har nog påsken passerat för länge sedan.
