- Hem /
- skribenter /
- Jerry Lindahl /
Månadens avec av Jerry Lindahl
Månadens avec av Jerry Lindahl
Månadens avec av Jerry Lindahl
Drumguish
Jag minns att det var en kall vinterkväll. Kylan bet i skinnet och det var mycket snö. Jag hade precis hållit en whiskyprovning på restaurang Akkurat i Stockholm. Efter avslutat arbete hade jag ätit stekt fläsk med löksås i baren innan jag hastat vidare. Och nu var jag på väg till en mycket god vän. Just denna kväll vara jag hembjuden till hans avskedsparty. Han hade nyligen gift sig med en australisk kvinna och bestämt sig för att flytta med henne till Australien. Sanningen var nog att han hade lättare att anpassa sig till Australien än hon hade till Sverige. Förståligt tänkte jag för mig själv när snön ven runt mina öron.

Restauran Akkurat, där jag regelbundet höll öl- och whiskyprovningar i början av 2000-talet, är förutom sitt whisky- och ölsortiment även kända för sina musslor, men det har aldrig varit min grej. Jag har alltid varit barnsligt förtjust i svensk husmanskost och det är ofta det självklara valet när jag äter på restaurang.
Just denna kväll var det alltså stekt fläsk med löksås som jag hade tuggat i mig. Jag minns inte om det var kvällens husman eller om jag lyckats snylta till mig en portion personalmat i köket. Jag minns bara att det var väldigt gott och att smaken av det salta fläsket med löksåsen tydligt satt kvar i munnen när jag pulsade fram i snön med vinden i ansiktet. Jag längtade verkligen till att komma fram och in lägenhetens värme.
Väl inne och efter att glasögonen slutat att imma igen gick jag runt och hälsade på allt och alla. Det var väl ett tjugotal gäster i den lilla lägenheten på Östermalm och jag kände väl ungefär hälften. Det bjöds på lite snacks och något lätt att äta. Jag kan väl inte påstå att jag var direkt hungrig så jag gick direkt till bordet med öl, vin och whisky och botaniserade. Nu ska jag väl i ärlighetens namn säga att min gode vän inte är någon direkt konnässör på alkoholhaltiga drycker. Det har han mer än en gång erkänt och sagt till mig,
— Jerry, jag har slutat att göra mig till och försöka låtsas som om jag har bättre smak än jag har. Jag gillar helt enkelt enkla grejer. Du får säga vad du vill men så är det.
Med andra ord så hade jag inga höga förväntningar på vad jag skulle finna på bordet. Jag gick snabbt igenom det ganska påvra sortimentet. Både öl och vin kändes väl inte direkt värmande och jag var absolut inte törstig i den bemärkelsen att vatten skulle avhjälpt problemet. Nä det var nog starksprit som hägrade. Genom att utesluta öl och vin hade jag reducerat det hela till två flaskor. Famous Grouse valde jag efter lite eftertanke också bort. Dels för att jag druckit den förr och dels för att det var en blended whisky utan årtal och det kunde inte jag som maltsnobb ge mig på. Då fanns det bara en butelj kvar.
Jag läste på flaskan “Drumguish Single Highland Malt”. Jag kände till whiskyn så till vida att jag visste om dess existens men hade inte smakat den och hade ingen aning om vad den skulle smaka. Jag hade helt enkelt valt bort den då den inte hade någon ålder på flaskan och då ansåg jag den för ung för mig. Jag trodde absolut inte att den skulle passa min högst utvecklade whiskysmak. Ja, jag hade ganska höga tankar om min personliga smak på den tiden.
Men det var ju i alla fall en maltwhisky och jag frös. Jag hällde upp en generös skvätt i ett glas som jag förmodligen knorrade över för att det inte var rätt sorts glas till whiskyn men i brist på annat tog jag det i alla fall. I ett försök att vara fin i kanten och inte klaga bet jag mig i tungan. Ovanligt för att vara jag.
Jag sniffade på whiskyn och visst det var inte så tokigt. Lite maltig doft med inslag av honung och vanilj. Jag tog en sipp och blev helt överrumplad. Den fruktiga och något söta whisky kom i perfekt harmoni med den salta stekt fläsk med löksåssmaken jag fortfarande kände i munnen. Det blev en smaksensation. Inte nog med det, när whisky kom ner i magen så värmde det i hela kroppen. Det var med stort välbehag som jag gick runt bland alla pratande gäster i min egna lilla värd och doftade i mitt glas och i bland tog en liten sipp. Jag tror att jag fyllde på glaset åtminstone två gånger till den kvällen och det smakade så gott. Tänk vad lite vällagad stekt fläsk med löksås kan göra tillsammans mer rätt whisky. Den kvällen lades grunden till min fascination att kombinera oväntade drycker med något att äta och Drumguish kommer för alltid att ha en plats i mitt hjärta så länge jag lever.
