- Hem /
- skribenter /
- happyfoodbypetra /
Vi lagar och testar veganska semlor
Vi lagar och testar veganska semlor
Vi lagar och testar veganska semlor
FETTISDAG och vi har då såklart firat detta med klimatsmarta semlor på förskolan Mulledalen!
Så igår påbörjade vi mission “göra våra egna semlor” på förskolan. Vi var alla överrens om att dessa göttebitar skulle vara klimatsmarta och därmed också veganska! Jag tillsammans med ett gäng kids sätter oss inne på en avdelning. Tidigare under dagen hade jag preppat en deg som vi nu skulle komma till att rulla små semmelbullar av…. meeeen om det blev några bullar… Nja, haha! Men OJ så fina de blev!
Jo, jo, först blev det ändä ett bra gäng bollar. Sedan eskalerade det hela iväg och vi gjorde bland annat något zoo, några ormar, ett par pannkakor och andra konstverk i den stilen. SÅ fina, men svåra att fylla. Vilket blir lite tokigt då alla barn såklart kommer vilja ha semlor.
Jag försökte efter vårt bakhaveri omkonstruera degen. Det utan någon jätteframgång. Men tänka sig! Det blev riktigt goda bullar tillslut. Och barnen, ja dem var sååå nöjda över sin egna insats.
Jag har bakat dem! Det är jag som har gjort bullarna, brister Matpanelaren greta ut då hon får syn på mig med den stora plåten proppad med slutresultatet.
Det var sannerligen en succe med kombinationen av vaniljsås och hallon som ersättning för den ickeförskolevänliga mandelmassan.

Så hur ställde barnen sig till smaken av växtbaserade semlor? DE MÄRKTE INTE ENS SKILLNAD! De fullkomligt älskade dem och kom till och med en och en trippandes till köket i vädjan om “en till i smyg. Snäääällla”. Personalen var minst sagt lika stormförtjusta de också! Nu har jag tappat räkningen men ligger väl på runt en miljon – noll till vego i ledning här på förskolan just nu. SÅ kul!!! Fick dessutom denna skickad till mig av en föredetta kollega som till en början, redan vid ordet “vegan” direkt sade rakt ifrån. Så ni må tro att mitt hjärta smääääälte. Ja, se för er själva!!!
Ja, ja! Idag är semeldagen och “vem tusan behöver ett recept nu”, tänker kanske ni.
Well, jag har ett över från igår på “grodsemla”, min barndomsfavorit och låter det inte gå till spillo. Så here it comes! För grundrecept på semmelbullar, klicka HÄR!
Ingredienser
Mandelmassa
100 gram sötmandel
100 gram florsocker
1 skvätt havremjölk
Grädde
250 ml sojavispgrädde
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk majsstärkelse
1 skvätt citronjuice
Gör såhär:
1. Mixa samman ingredienserna till mandelmassan.
2. Vispa samman ingredienserna till sojagrädden. När du efter ett par minuters tålamod fått ett mycket fast skum, är grädden klar! Tillsätt då succesivt lite mandelmassa som du smular ner i bunken med grädde samtidigt som du vispar.
3. Skär av locket och sätt ypperligt lite mandelmassa i botten, alternativt ingenting alls då det redan ligger blandat med grädden.
Spritsa över din bulle, placera på locket och pudra över florsocker.


Vi lagar och testar veganska semlor
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*