- Hem /
- skribenter /
- happyfoodbypetra /
Veganska semlor
Veganska semlor

Veganska semlor
Veganska semlor! Fettisdag, det innebär semlans dag!
Likt varje år tycks det vara förbaskat svårt att komma sig för en vegansk semla. Därför har jag tagit saken i egna händer, för er att ta saken i egna händer! Ja, i år bakar vi semlorna själv, säg. Må låta besvärligt men inte alls! För den som inte orkar gå “hela vågen” finns det semelbullar i butik vars innehåll inte kommer från djurriket. Ja, ni hörde rätt! “All-ätar-semelbullarna” är alltså till stor utsträckning veganska. Detsamma med mandelmassan. Men, frågar man mig så är det absolut mest givna att göra det hela själv från grunden. Med att jag delar med mig utav ett recept om enbart 15 semlor, blir det inte så mycket deg att jobba och slita med. Utan lätt och behändigt att göra tillsammans med hela familjen. Eller själv! Det gör ni som ni vill. Också en lämplig mängd i antal, precis så man kan moffa i sig ett par själv men också bjuda över några vänner.
Jag har skapat fyra dimensioner av “semla”. Med alla hjärtans dag runt hörnet- valentinsemlan, i och med OS-tider- OS-semlan, snickerssemlan som en hyllning till min bästa väninna Felicia som älskar snickers men också är bäst i världen samt “plums-semlan”, en hyllning till mina farmor som alltid blandade mandelmassan och grädden likt i en groda, för att sedan “plumsa på” hysteriska mängder mandelmassegrädde. Ja, the semlor med andra ord! Självklart går det enkelt vägen att göra klassiska semlor på plumssemel-receptet.
Här mina vänner kommer grundreceptet på den perfekta, veganska semmel-bullen.
Antal: 15 PORTIONER
Uppskattad baktid: ca 2 timmar inklusive jäsningstid.
Ingredienser:
360 gram mjöl
90 gram växtbaserat smör, rumstempurerad
3 dl havremjölk
30 gram jäst
1 dl socker
1 tsk kardemummakärnor, nymortlade
0.6 tsk salt
Till pensling:
Kokosgrädde, extra creamy
Eventuellt havregrädde att spä ut kokosgrdden med
Gör såhär:
1. Värm upp havremjölken fingervarmt. Smula sedan ner jäst. Rör om tills den löst upp sig.
2. Mortla kardemumma kärnor. Tillsammans med lite utav sockret. Vält sedan ned i havremjölken tillsammans med resten av sockret samt lite utav mjölet. Har du en kökshjälp är det att föredra till nästa steg!
3. Då jag föredrar att smöret inte smälts till mina bullar kan det med händerna bli lite kladdigt! Knåda ihop smöret med degen och tillsätt succecivt mjölet as you go och har du en mjölsikt? Use it!
Med köksmaskin, arbeta degen ca 10-15 minuter. För hand drygt 15-20.
4. Återplacera degen i sin bunke och täck med plastfolie samt en kökshandduk. Låt den jäsa i 30-60 minuter, helst mörkt och där det inte drar.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
Väg degen på köksvåg och dela vikten på antal semlor du vill ha. Det här receptet är för cirka 15 normalstora semlor, men går såklart att dela i fler mindre, alternativt färre och större.
Väg upp deg till varje semla och rulla ihop de till en slät semelboll. På så vis blir de identiskt stora!
Låt de jäsa direkt på plåten mellan 30-60 minuter.
6. Pensla bullarna med kokosgrädde. Är grädden för tjock, späd den med ytterst lite havremjölk i taget. Rör noggrant om för att inte lämna klumpar.
Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter men ha lite koll ifall de bör sänkas.
Veganska semlor
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*