- Hem /
- skribenter /
- happyfoodbypetra /
Vegansk Lax
Vegansk Lax
Vegansk Lax
Se hur du kan göra egen vegansk lax längst ner i inlägget!
Mina älskade vänner!
Måndag är kommer och denna helg har varit FANTASTISK. Det har ju som sagt varit matmässan och utöver det har jag dessutom haft besök utav mina nära och kära. Full rulle med andra ord. Så nu ska jag försöka komma ikapp lite här på bloggen!

Många kära återseenden. Främst “Mästerkockare”! Bland annat Anastasia från samma år som då jag deltog! Hon var där med sitt krydd- och rapsoljeföretag Popkulturfood. Check it out! Oljan var verkligen helt fantastisk!
Fler bilder från mässan avvaktar jag dock lite med. Inväntar nämligen på att få några skickade till mig. Var ju högst upptagen med att laga mat, socialisera och så vidare. Ahhh, så roligt jag hade! Längtar redan till nästa år.
Som ni vet har jag varit i Spanien för inte allt för länge sedan. Väl tillbaka på arbetet förra måndagen larmade jag för, vad jag kallade en “kris-Matpanel”. Huuuu!? Tänker ni nu. Ja! Det var nämligen så att bus-mattanten lyckats gömma HELA stora resväskan med både frukt och grönsaker. För oss svenskar, unika av sitt slag. Strosandes längst gatorna i Bilbao skrek hela mitt väsen “DU MÅSTE VISA BARNEN!!!”. In knölades därför kläderna i handväskan, haha.
Tyvärr blev det inte till någon kris-Matpanel. Detta då det var så mycket i samband med min första dag åter på jobbet. Därför fick det roliga vänta tills på tisdag. Vilket var bra! För då kom jag istället på idén att gå ut till den äldre barngruppen och inte Matpanelen som ändå varje vecka får mitt fulla fokus. Vill nämligen börja arbeta mer ut mot barngrupperna och inte enbart mot Matpanelen. Men detta i mån av tid såklart! Det hela slutade hur som haver i succé! Barnen älskade verkligen vad det spanska medelhavsklimatet lyckats åstadkomma. Vi kunde även konstatera att ingen utav varje individuell frukt och grönsak var den andra lik. Trots det att de var av samma sort. Våra är ju lika varandra, frågar ett utav barnen. Vet ni varför? Frågar jag. Men det visste ingen. Jag förklarade att vi konsumenter gärna köper de frukter och grönsaker som enbart ser perfekta ut. Att man som butik därför sorterar bort mängder av supergod frukt som bara slängs; enbart pågående av dess avvikande form och utseende.

Så vad säger ni? Nu då ni testat frukt som ser lite tokiga ut än den vi är van vid. Är det något fel på den? Borde vi sluta slänga frukt bara för att den ser lite tokigare ut? Nej! Var svaret alla barn var mycket överens om. Så dumt att slösa på en massa supergod frukt när det finns vissa människor som inte ens har mat. Och dessutom är dåligt för miljön!
Därefter kom vi in på diskussioner om genmanipulerad frukt, varför ekologisk och närproducerat är att föredra och mycket, mycket mer. Barn är så in åt bomben kloka! Något så enorm. 
Idag var det lax på menyn- och är det lax ska alla få lax!
Därför skapade jag en klimastsmart laxliknande liten anrättning. Baserades på sojaprotein färgat med rödbetsspad och fylldes med en sjögrässallad för att få fet-fisk-samaken! Blev inte laxplasgiat men samtidigt mycket, mycket likt. Responsen blev en succé. En utav våra icke-köttätare som före sin vegantid avskydde lax blev besviken av den slående likheten, haha! Därför måste ju en såklart dela med sig utav detta spektakel. Vill man inte krångla går det absolut lika bra att röra om alltsammans i ett och göra likt laxbiffar! Smaken sitter nämligen i kombinationen av sojaprotein-blandningen och fyllningen.
Ingredienser
1 pkt Oumph pure fillets, tinad
1 citron
1 tsk potatismjöl
2 vitlöksklyftor
2 krm dillfrön
2 krm vitpeppar
¾ 11 grams pkt nori, sjögräsplattor
Några droppar rödbetsspad (går även bra med inlagda rödbetor)
Grovmalen svartpeppar och flingsalt
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa samman Oumph, pressad vitlök, kryddor och potatismjöl.
3. Mixa samman sjögräsblad och citronjuice. Salta och peppra.
4. ALT 1: Dela degen i fyra. Kavla ut varje del. Försök att få dem så rektangulära som möjligt. Ha på ett lager med sjögräsfyllning i kanten på dina rektanglar. Vik sedan rektangeln lodrätt. Forma till en bit lax. / ALT 2: Blanda samman alla ingredienser och forma som biffar/gör fyllda biffar.
5. Placera på en plåt och grädda i cirka 20 minuter. Jag använde mig utav en storköksugn och har gjort mitt bästa med att konvertera. Så håll lite utkik utifall om den behöver gå längre respektive kortare.
Låt den svalna och i och med det “sätta sig” lite.
Vegansk Lax
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*