- Hem /
- skribenter /
- happyfoodbypetra /
Vegansk chokladtårta med kaffetryffel
Vegansk chokladtårta med kaffetryffel
Vegansk chokladtårta med kaffetryffel
Receptet på chokladtårta med kaffetryffel finner ni längst ner i inlägget.
Så en hektisk vecka börjar nu lida mot sitt slut. Eller, ja! I helgen väntar mycket jobb. Men bara skojsiga saker. Så en kan då inte klaga! Idag har mitt schema sett ut som följande; bakat fyra tårtor, haft en lunchservering och sedan snabbt in till stan för möte. Ni känner ju mig… Jag skulle ju såååklart ta med mig ett litet fredagsfika då jag var på besök hos en sponsor. Såå det fick bli denna superläckra chokladtårta med kaffetryffel! Receptet? Ja, det delar jag såklart. Men först tänkte jag droppa en text som bara kom till mig nu i veckan. Den är tung. Men för mig hjärtlig; och för er en dörr in till mitt inre, extensiellaväsen.
“Jävla pengar. JÄVLA PENGAR.
Sliter världen samman; samtidigt det enda som kan lappa ihop den.
En del har tillräckligt för att bada i guld, hundratals generationer framåt; andra inte ens tillräckligt för rent vatten.
Rakt i ryggen stoltserar vi med våra märkesegendomar, ekonomiska framgångar och allt som pekar på att en har FÖRmycket.
Var gick det så snett? Var brast det? Hur kan vi stoltsera? Hur kan vi inte SKÄMMAS?
Ja, hur fan kan vi vara stolta över att vi har ett överflöd medan 1.8 miljarder barn just nu lever i misär??? EN KOMMA ÅTTA MILJARDER.
HUR kan vi aktivt VILJA tillhöra den grupp som har överflöd samtidigt som rädda, oskyldiga och hjälplösa barn tvingas växa upp i krigsdrabbade områden, utsättas för traoman, sexuella övergrepp; ingen civilisation att beskydda dem?
Ingen röst som säger, det är okej. Jag är här. Du är i trygghet.
Barn som inte tillräckligt nog, enbart är en kännande, egen individ; också någons syskon, barn, barnbarn och så vidare. När jag tänker på det och ser mina småsyskon i ögonen krampar hela mitt väsen av smärta. Om så någon skulle våga lägga händerna på dem. Om så den brutala verkligheten livet själv!
Så jag frågar igen; HUR KAN VI VARA STOLTA?
“Köp nya skor Petra! Du bör skämmas för att de är trasiga”.
Nej! Fyfan. Vet ni vad jag skäms över?! Min groteska matkoma; medan andra svälter, mitt beteende då jag glömmer stänga av det rena kranvattnet under tiden som jag borstar tänderna; medan andra dör pågrund av brist på tillgång till rent vatten. DET skäms jag över.
Vår kollektiva otillräcklighets-inbillning trots det att VI HAR och BOKSTAVLIGEN SITTER PÅ DET som kan förändra!
Handlar det om att vi inte vill? Är det viktigare att få vara bättre än någon? Om ja, varför?!
Jag förstår inte.”
Ingredienser
5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
2 dl kikärtsspad
2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2,5 dl sojayoghurt
1,25 dl rapsolja
Några nypor havssalt, flingor
Tryffel
3 dl grädde
4 msk smör
2 msk starkt kaffe
400 g mörk choklad
Vitchoklad
3 dl hasselnötter
1 socker
30 gram växtbaserat smör
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rosta hasselnötterna i 20 minuter. Placera sedan i en kökshandduk och gnugga av skalet. Stek sedan i smör, tillsätt socker och rör runt lite. Då sockerkristallerna smält och brunat häller du över allt samman på en bakplåtspapper.
3. Blanda samman med alla torringredienser noggrant och sedan ringa över oljan samt yoghurten.
4. Vispa upp kikärtsspad med hjälp av en elvisp samtidigt som du successivt tillsätter sockret. Vispa upp till ett vitt fluff.
5. Vänd ner torrblandningssmeten med kikärtsspadet. Vispa sedan samma tills att du fått en len smet.
6. Bröda en form med löstagbara kanter, ca 20-25 cm i diameter.
7. Grädda i ugnen 30-40 minuter. Håll lite koll med teststicka.
När stickan inte är superkladdig men får yttepyttelite färg tar du ut formen, vänder den upp och ner samt låter den vila.
Grovhacka ⅔ av hasselnötterna och sprid ovanpå kakan i formen.
8. Koka upp kokosgrädde till fyllningen, tillsätt kaffet och hacka choklad. Ta sedan kastrullen med kokosgrädde från plattan och rör ner hackad choklad samt smör. Fortsätt tills allt smält och blivit till en slät och fin chokladsmet.
Torka kanterna på springformen, häll över tryffeln. Smält vit choklad, ringla över och gör mönster med en hjälp av en gaffel eller dylikt. Ställ i frysen.
Efter ett par timmar har den stelnat. Dekorera då fritt!
Vegansk chokladtårta med kaffetryffel
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*