- Hem /
- skribenter /
- happyfoodbypetra /
Vegansk chokladtårta
Vegansk chokladtårta
Vegansk chokladtårta
Idag har varit rent utsagt magisk!
Dagen började med en storöjning i förrådet. Återställer allt efter semestern. Har saniterat varendaste liten vrå, diskat om all disk och ja, man kan praktiskt taget slicka på golvet. Skönt!
Eftersom att det i vanlig ordning krånglat något så enormt med beställningarna från Martin och Servera har det blivit soppa på spik. Tack och lov har vi “krismat” i frysen. Och idag fick det till att bli kroppkakor. Något vilket visade sig vara fämmande för barnen. Efter framgångs-SUCCEN med matpanelen; hur de som tidigare inte vågat smaka nu smakar hej vilt i mitt sällskap, gav förskolechefen mig en ny, mindre fokusgrupp med just densamma svårigheter att anamma nu till vårterminen.
Därför tog jag tillfället i akt att sätta mig vid två utav dessa idag som då inte vågade smaka. Och vet ni vad? JAG NÅDDE FRAM! Så fantastiskt. Enligt livsmedelsverkets “Bra mat i förskolan” tror man att “matvägran för det okända” främst grundar sig i att vi helt enkelt är lagda så rent biologiskt. Det vill säga; för att undvika att bli förgiftade har vi som inprintat att vara extra varsamma kring det främmande. Så, när man tror sig ha problemet är det också lättare att finna en lösning. Visst?
Vad gjorde jag då för att få ner poletten? Jo, jag tog upp min mobil, visade ett youtubeklipp där någon demostrerade hur man gjorde kroppkakor, drog paralleller mellan de ingredienser som användes och andra anrättningar jag vet barnen tycker om och är bekant med. Vinnande koncept! Hett tips för er som har motgångar där hemma vid middagsbordet.


Eftermiddagen bjöd först på ett kortare köksdisco. För er som läst min blogg ett längre tag vet att det är lite utav vår grej här på mulle, hihi. Ibland måste man ju bara få höja volymen och dansa av sig lite! Right?
Därefter var det dags att samla fyra kids för vårt nya projekt här på förskolan. Nämligen vårt alldeles egna surdegsdagis! HUR COOLT?
Varje avdelning får sin varsin surdeg att rå om. Barnen är i detta fall alltså fröknar åt deras egna “förskole-degs-bebisar”, som barnen själva ville kalla det. De får sedan turas om att mata bebisen och se till att den mår bra. Därefter får de avdelningsvis välja en grönsak att smaksätta brödet med!
Såååå superroligt tycker både jag och mina kloka, små vänner.
Igår fick jag förfrågan från en annan förskola inom koncernen om jag inte snälla, snälla kunde baka något gott till deras personalmöte. Då de kryllar av medveganer bland dem var svaret obiously JA! Fanns tiden? Nej. Men allt går om man vill. Det har jag lärt mig under min karriär som “heltidsarbetande” kock, entreprenur och bloggerska!
Snabbast som satan bokstavligen slängde jag ihop en tårta och yeah vad enkelt och bra det blev. Jag menar, supersaftiga chokladbottnar med chokladtryffel; vad kan gå fel?
Här kommer då såklart också receptet!
Ingredienser
5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
3 dl kikärtsspad
2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2,5 dl sojayoghurt
1,25 dl rapsolja
Några nypor havssalt, flingor
Fyllning
400 g mörk choklad, växtbaserad
3 dl kokosgrädde
30 g växtbaserat smör
kakao för färg
Till spackel
400 g mörk choklad, växtbaserad
3 dl kokosgrädde
30 g växtbaserat smör
kakao för färg
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda samman med alla torringredienser noggrant och sedan ringa över oljan samt yoghurten.
3. Vispa upp kikärtsspad med hjälp av en elvisp samtidigt som du successivt tillsätter sockret. Vispa upp till ett vitt fluff.
4. Vänd ner torrblandningssmeten med kikärtsspadet. Vispa sedan samma tills att du fått en len smet.
5. Bröda en form med löstagbara kanter, ca 20-25 cm i diameter.
6. Grädda i ugnen 30-40 minuter. Håll lite koll med teststicka.
När stickan inte är superkladdig men får yttepyttelite färg tar du ut formen, vänder den upp och ner samt låter den vila.
7. Koka upp kokosgrädde till fyllningen och hacka choklad. Ta sedan kastrullen med kokosgrädde från plattan och rör ner hackad choklad samt smör. Fortsätt tills allt smält pch blivit till en slät och fin chokladsmet.
8. Dela din kakbotten försiktigt i två. Plasta in och ställ undan den ena delen. Den andra låter du vara kvar i formen. Häll därefter på fyllningen och ställ in i frysen cirka 20 minuter, tills dess att tryffeln fått stelnat på sig.
Därefter lägger du på nästa botten och trycker lätt. Låt den nu vila ett par timmar i kylen tills dess att tryffeln helt fått stelna.
9. Upprepa steg sju. Låt den svalna av lite för att sedan spacklas ovanpå tårtan.
Servera med lite bär alternativt växtbaserad glass- mums!

Vegansk chokladtårta
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*