- Hem /
- skribenter /
- happyfoodbypetra /
Pepparkaks-cheese cake med russinkola och lingon
Pepparkaks-cheese cake med russinkola och lingon
Pepparkaks-cheese cake med russinkola och lingon

“Have yourself a merry raisin christmas”– Ja så lyder tonen i dagens inlägg! Eller ja. Russin är då som sagt årets tema vad gällande julen. Men varför? Det innehåller ju också mycket sockerart. Well, Svaret är väldigt, väldigt självklart om man frågar mig som levande praktexempel. Då jag själv lever ett raffineratsockerbefriat levene och har sedan min koständring mått så otroligt bra fysiskt! Och då har jag ätit MÄNGDER frukt. Torkad som färsk. Ja, ni hajar!
Tillskillnad från raffinerat socker innehåller russin dessutom;
1. Vitamin C, B2, B1, B6, Karoten, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium, selen, zink. *Tar andningspaus och fortsätter…* Också folat, niacin, alfa-tokeferol. Japp. Fulla med vitaminer och näring.
Dessutom har fruktsocker ett lägre GI vilket betyder att det genererar mycket energi; men inte som slår skyhögt i taket och sedan kort därefter kraschar. Istället ger den en jämn och fi energikurva.
Barn + energi – överdriven sockerchock = ”happy times!!!”. Dessutom så har…
2. Russin en skyddande effekt mot både karies och andra elaka bakterier som gärna lägger sig och myser under tandköttet.
3. Innehåller både antioxidanter och dessutom är antiinflammatoriskantiinflammatoriska.
4. Oändligt massa andra fördelar på kroppen som tex stärkande effekt av skelett som nerver, visat sig motverka vissa typer av cancerformer, motverka förstoppning och bra effekt på matsmältningen, blodtryckssänkande och mycket, mycket mer.Vegansk pepparkaks-cheese cake med russinkola och lingon
Ingredienser
Botten
150 gram pepparkakor
50 gram växtbaserat smör
Cheesecake
300 gram havrebaserad färskost
3 dl sojavispgrädde
2 dl russin
1 krm äkta vaniljpulver
Ca 200 gram lingon
Russinkola
2 dl sojavispgrädde
2 dl russin
1/2 dl agavesirap
1 msk citronjuice
1 pkt pepparkakskryddor (smaksak) och alt flingsalt
Gör såhär:
1. Kola; Koka upp russin och hälften utav grädden i en kastrull. Mixa med mixerstav. Tillsätt resten av grädden, pepparkakskryddor samt agavesirap. Låt koka på svag värme i ytterligare 15-20 minuter. Ställ åt sidan för att svalna.
2. Botten; Mixa pepparkakorna i matberedare. Smält smör och häll över. Mixa återigen.
Tryck i botten av en 24×24 bakform. Grädda på 175 grader i 8 minuter.
3. Cheese cake; Vispa sojagrädde fast tillsammans med citronjuice. Placera i kylen.
Med hjälp av en matberedare vispar du sedan resterande ingredienser tills dess att alla russin blivit mixade samt att färskosten är len och fri från små klumpar.
Vänd sedan ner grädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott. Fortsätt till att du fått en len, fortfarande fluffig smet.
4. Häll lite av smeten med cheese cake över pepparkaksbotten. Varva sedan med lingon och pepparkakskola.
Låt stå i frysen över natten. Ställ fram cirka 20-30 minuter före servering.

Pepparkaks-cheese cake med russinkola och lingon
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*